:

A KSH kibújt az íróasztal mögül: magas az infláció, de nem annyira

A KSH kibújt az íróasztal mögül: magas az infláció, de nem annyira

Több mint kétszer nagyobb volt a lakosság által érzékelt áremelkedés a hivatalos inflációs adathoz képest áprilisban a GKI felmérése alapján, amit szerdán küldtek ki a sajtónak – köztük nekünk is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tőle szokatlan módon a száraz közleményeken túl válaszolt a GKI kutatására és megállapításaira. Amiben egyetértenek: az infláció magas.

Majdnem két számjeggyel, 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban az előző év azonos időszakához képest a KSH keddi közleménye szerint. Az eleve magas adatra másnap a GKI még rá is tudott licitálni: a lakosság által érzékelt infláció mértéke ennél több mint kétszer nagyobb, 22 százalékos volt a saját kérdőíves, reprezentatív felmérésük alapján.

A GKI 1000 háztartástól kérdezte meg, hogy véleményük szerint hány százalékkal változtak a fogyasztói árak a 12 hónappal ezelőttihez képest, addig a KSH a hónap első 20 napjában felírta az ország boltjaiban és szolgáltatóhelyein tapasztalható árakat és a korábbi időszakok fogyasztási mintázata alapján összesúlyozta azokat.

A GKI több ponton is kritizálta a KSH árfelírási módszertanát, amit a statisztikai hivatal kategorikusan visszautasított:

A GKI szerint a megfigyelt árakat a két évvel korábbi súlyok szerint átlagolja ki a hivatal, amik mostanra már elavultak – ezzel szemben a KSH szerint 2021-től áttértek arra, hogy a két évvel ezelőttiek mellett az előző év első három negyedévének súlyait is figyelembe vegyék.A megfigyelt termékek köre (944 darab ún. reprezentáns) eltér a ténylegesen vásároltakétól a GKI értelmezésében, míg a KSH elmondása alapján ezeket évente felülvizsgálják, hogy a valósághoz igazítsák.A GKI szerint nem egyértelmű, hogy az árfelíró munkatársak a sok azonos termék közül melyik árát írják fel, azonban a KSH szerint több márkára is kiterjed az árfelírás, az adott boltban leggyakrabban vásároltak szerint.Ráadásul a GKI szerint a boltok szűk körére terjed ki ez az árfelírás, míg a KSH elmondása alapján közel 11 ezer boltból maximum 130 árat gyűjtenek össze. A KSH által mért és a lakosság által érzékelt infláció alakulása, 2018-2022
(százalék, az előző év azonos hónapjához viszonyítva) Forrás: KSH, GKI

Abban azonban nincs vita a KSH és a GKI között, hogy az érzékelt inflációt a közelmúlt eseményei torzítják. Quittner Péter, a KSH Fogyasztói árak osztályvezetője szerint további pszichológiai tényezők is szerepet játszanak:

A negatív emlékek mélyebben rögzülnek, így egy termék drágulására jobban emlékszünk, mintha változatlan maradna az ára.Saját tapasztalatok mellett külső források (média, ismerősök) is befolyásolják az érzékelést, amelyek öngerjesztő módon visszahatnak egymásra.A napi szinten vásárolt termékek árváltozása jobban rögzül, mint a ritkán vásárolt nagy értékűeké (Áprilisban az élelmiszerek az átlagnál nagyobb mértékben, 15,6 százalékkal emelkedtek, így ez is felfelé torzíthatja az inflációs érzékelést.)Egy személy általában egy-két bolt néhány termékére tud visszaemlékezni, ráadásul a rögzült termékek száma szintén korlátozott a hivatalos árfelíráshoz képest.

A vitáktól függetlenül van értelme az érzékelt infláció követésének, ugyanis fontos tovagyűrűző hatásokkal jár. Egyrészt a lakosság szubjektív megítélése a jövőbeli inflációs várakozásokra is kihat: a GKI például az Európai Bizottság számára végzett reprezentatív felmérésében idén márciusban 23 százalékot várt a lakosság a következő egy évre, mely kis mértékben meghaladja az előző 12 hónapra érzékelt pénzromlási ütemet. A fogyasztók a súlyosabb érzékelt infláció miatt nagyobb fizetésemelést, nyugdíjat, illetve a befektetéseiktől is magasabb hozamot várnak el, hogy kompenzálja a pénzromlást.

Tévút lenne ugyanakkor az érzékelt és a hivatalos inflációt a valós és mért inflációként értelmezni – ahogy ezt a GKI teszi közleménye végén. Az inflációs érzékelés nem tekinthető érvényesebb adatnak a hivatalos inflációnál, mindössze mást mér. A valós inflációról pedig egyelőre nincs jobb információnk a fogyasztói árindexnél.

The post A KSH kibújt az íróasztal mögül: magas az infláció, de nem annyira first appeared on Forbes.hu.

The post A KSH kibújt az íróasztal mögül: magas az infláció, de nem annyira appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés