:
Breaking News

Plusz 32 milliárd csirkéből – kiemelkedő éve volt a magyar családi baromfibirodalomnak

Plusz 32 milliárd csirkéből – kiemelkedő éve volt a magyar családi baromfibirodalomnak

Újra eljött ez az időszak, érkeznek a cégbeszámolók. A Hell Energy után megnéztük a 9. legértékesebb magyar családi cég számait: a Bárány család Master Good Csoportja infláció és hatósági élelmiszerár mellett is jelentősen javított eredményein.

A Baromfi-Coop (erre a cégre konszolidál a Master Good Kft.) Igazságügyi Minisztériumnak leadott beszámolójában az látszik, hogy minden fontos területen nőtt a kilencedik legértékesebb magyar családi cég pénzügyi eredménye 2021 során.

32 milliárddal nőtt az árbevétel

A Master Good konszolidált üzleti eredménye közel 3 és fél milliárd forinttal, 5,7 milliárdról 9,1 milliárdra, összbevételük 110,2 milliárdról 142 milliárdra nőtt 2021 során.

Már 2019-ről 2020-ra is javítottak, akkor húszmilliárddal lett jobb eredményük árbevételben. A 2019-ben megvásárolt Sága Foods Zrt. 2020 óta stabilan hozza a 10 milliárd körüli árbevételt.

A cég hagyományosan erős exportban, 2021-ben az eredményük 45 százaléka érkezett 43 országra kiterjedő külpiacaikról. 142 milliárd forintos összbevételükből 78 milliárd jött belföldről, 64 milliárd külföldről. A hazai infláció kezelését célzó intézkedések miatt eredményesebben lehetett eladni külföldre a termékeket, mint itthon.

A Bárány László és két fia vezetése alatt álló Master Good a 2021-es családi listánkon a 9. helyen szerepelt 83,3 milliárd forintos becsült értékkel.

A Master Good kisvárdai üzeme. Fotó: Orbital Strangers

A cég 2019 novemberében részt vett a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjában, ennek során 29,4 milliárd forint tőkét vontak be az első feldolgozóipari céghez kötődő kötvényaukción. Tavaly júliusban zöld kötvényeket bocsátottak ki, tranzakció során 23 milliárd forintot vontak be zöld célokhoz kapcsolódó beruházások finanszírozására, „melyek során a Baromfi Coop Kft. jelentős megtakarítást ér majd el a víz- és energiafelhasználásban, csökkenti a hulladékmennyiséget – részben a melléktermékek újrahasznosítása révén – és visszafogja az ammóniakibocsátását is.”

Az idei növekedés okaira nem tértek ki külön a cégbeszámoló kiegészítő mellékletében.

Egy nehéz év?

Július elejéig még kitart az ágazat, de támogatás nélkül fél éven belül megszűnhet a hazai csirketartás”

– ezt Bárány László magyar broilerszövetségi minőségében mondta a Magyar Nemzetnek április végén. Azért július elejét említett, mert addig hosszabbította meg a kormány a csirkemellre és csirke far-hátra is vonatkozó élelmiszerárstopot. Bárány akkor azonnali kompenzáció és kedvezményes hitel mellett érvelt, „hiszen a csirketáp legalább olyan drága, mint a kacsa- és libatáp, ahogyan a gáz és a villanyáram sem kerül kevesebbe.”

The post Plusz 32 milliárd csirkéből – kiemelkedő éve volt a magyar családi baromfibirodalomnak first appeared on Forbes.hu.

The post Plusz 32 milliárd csirkéből – kiemelkedő éve volt a magyar családi baromfibirodalomnak appeared first on Forbes.hu.