:

100 éve rejtőzködő, méregdrága festményeket talált egy budapesti galéria, elárverezik őket

100 éve rejtőzködő, méregdrága festményeket talált egy budapesti galéria, elárverezik őket

Három lappangó, a nagyközönség számára ismeretlen festményt árverez el a Virág Judit Galéria, köztük egy Rippl-Rónai-képpel.

A galéria 25 éves szülinapját ünneplő aukción Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerül. Mindhárom festmény közel egy évszázad után került elő, eddig magángyűjteményekben rejtőztek. A műveket a galéria sajtótájékoztatóján leplezték le, hétfőtől két héten át a közönség ingyenesen megtekintheti a művészeti kincseket a Falk Miksa utcában.

Mit kell tudni a festményekről?

Rippl-Rónai József Enteriőr című nagyméretű olajképe egy korábban szinte ismeretlen vajdasági gyűjteményből került elő. Az eredeti tulajdonos, Engelmann Zsigmond kora egyik legnevesebb gyűjtője volt, és magától a festőtől vásárolhatta meg képet az 1900-as évek elején. A leszármazottak a közelmúltig óvták, rejtegették a művet, amely Rippl-Rónai azon korszakából származik, amikor végre otthonra lelt a kaposvári Fő utcában. Az ezekben az években készített sorozatában a festő betekintést nyújt hétköznapjai intim pillanataiba – írja a közlemény a festményről. 

A festmény 120 millió forint kikiáltási árról indul, becsértéke 200-300 millió forint.

Vaszary János Dunakorzó Budapesten című alkotása eddig teljesen ismeretlen volt, talán egyetlen kiállításon, 1929-ben láthatta a közönség Nürnbergben, majd teljesen eltűnt a művészettörténészek radarjáról. A kép kikiáltási ára 65 millió forint, becsértéke 100-150 millió forint.    

Fotó: Gordon Eszter

Kádár Béla Fiatalok című alkotása közel 100 év lappangás után került elő az Egyesült Államokból, ahol végig egy család tulajdonában volt. A művész valószínűleg maga vihette ki a képet Amerikába, ahol egyszer, 1928-ban szerepelt kiállításon New Yorkban. Az alkotást Kádár „legbauhausosabb” művének tartják. Kikiáltási ára 30 millió forint, becsértéke 60-90 millió forint.

The post 100 éve rejtőzködő, méregdrága festményeket talált egy budapesti galéria, elárverezik őket first appeared on Forbes.hu.

The post 100 éve rejtőzködő, méregdrága festményeket talált egy budapesti galéria, elárverezik őket appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés