:

Felcsillant a remény a lakáshiteleseknek, váltott az MNB

Az MNB leáll az agresszív kamatemeléssel az infláció elleni harcban – jelentette be a jegybank alelnöke, Virág Barnabás. Ez reményt adhat a lakásvásárlásban gondolkodóknak, a bankok ügyfelekért folytatott versenye miatt moderáltabban emelkedhetnek a következő időszakban a lakáshitel kamatok.

Lassabban emel az MNB – kevésbé ugrik a törlesztőrészlet

Soha eddig még nem kellett ennyire bíznia a lakásvásárlást hitelből tervezőknek a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), mint a következő hetekben-hónapokban. Ha ugyanis bejön az MNB számítása, akkor csillapodhat a lakáshitel kamatok elmúlt időszakban látott drasztikus emelkedése – közölte a Money.hu a Forbes.hu-val. Ez pedig azok számára, akik csak később jutnak el a lakásvásárlásig, azzal járhat, hogy kell drasztikusa magasabb törlesztőrészletet vállalniuk (ha tudnak) a vásárlás finanszírozásához.

Komoly emeléseken vagyunk túl

Mindez annak fényében jó a hiteleseknek, hogy áprilisban a pénzromlás erősödésére és az orosz-ukrán háború kitörését követő kemény jegybanki döntéseket komoly banki hitelkamat-emelések követték. Miközben márciusra az MNB még 5,26 százalékos átlagkamatot mutatott ki, a Money.hu kalkulátora szerint május elején 20 millió forintos hitelre 6,09 százalékon érhető el a legjobb banki ajánlat.

Ez azt jelenti, hogy aki most a fenti legkedvezőbb kondíciókkal vesz fel kölcsönt, annak 144 300 forintos törlesztőrészletet kell fizetnie. Ez 21 százalékkal magasabb összeg, mint annak az átlagos hitelfelvevőnek a törlesztőrészlete, aki egy éve, 2021. májusában 3,79 százalékos piaci kamat mellett jutott lakás kölcsönhöz, amelyért 119 ezer forintos törlesztést kell jelenleg vállalnia.

Több ebből A Shell eladta 411 benzinkútját Oroszországban Hogy a legokosabb készpénzt felvenni, ha muszáj?

A verseny moderálja a kamatemelések mértéktét

A jegybank moderált további kamatemelése esetén – ha a piac hisz majd az MNB-nek – a pénzpiaci referenciakamatok elmúlt hetekben tapasztalt gyors emelkedése is alább hagyhat. Ekkor pedig a bankok az ügyfelekért folyó egyre kiélezettebb verseny miatt sokkal inkább meggondolják majd, hogy milyen mértékben nyúlnak a lakáshitel kamatokhoz.

The post Felcsillant a remény a lakáshiteleseknek, váltott az MNB first appeared on Forbes.hu.

The post Felcsillant a remény a lakáshiteleseknek, váltott az MNB appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés