:
Breaking News

Szántók, kaszinók és egy repülőgépgyár – az új miniszterek és üzleteik, amikkel bevonulnak a kormányba

Szántók, kaszinók és egy repülőgépgyár – az új miniszterek és üzleteik, amikkel bevonulnak a kormányba

Változatos területeken vannak gazdasági érdekeltségei a most felálló ötödik Orbán-kormánynak. A miniszterelnök kerethirdetése után úgy tűnik, hogy 4-5 kulcspozíció biztosítja a gazdasági erőt, az egyik új igazolással pedig különösen nagyot szakítottak.

Bejelentette Orbán Viktor az új kormány névsorát, amiben sok meglepetés nem volt a Karmelita Kolostorban készült szerdai fotó után: a képen szereplő 12 személy az igazoltan hiányzó Szijjártó Péterrel és Varga Mihállyal együtt alkotja az ötödik Orbán-kabinetet.

Viszonylag kevés tagnak van jelentősebb gazdasági érdekeltsége, a 15 fős kormányból összesen 5 főnek van céges érdekeltsége. A leggyakoribb ágazat az agrárium: Rogán Antal szántóföldön kívül 12 erdő felett rendelkezik az idei vagyonnyilatkozata alapján, Nagy István agrárminiszter pedig agrárcégén, méhészetén, szántóján, szőlőjén és gyümölcsösén kívül az őstermelői jövedelmét is külön feltüntette nyilatkozatában.

Mindkét minisztertársán túltesz ugyanakkor Lázár János a maga 24 szántójával, ráadásul neki három vállalkozásban is van érdekeltsége. Az erdőgazdálkodással foglalkozó kolozsvári Erd Conditor SRL teljesen az ő tulajdonában áll, a Grosswiese Befektetési Zrt.-ben pedig 23 százalékos részesedése van. A hódmezővásárhelyi cég árbevétele és profitja egyre növekedett az utóbbi években, 2020-ban 79,8 millió forint árbevétel mellett 39,5 millió forint adózott eredményt ért el. Lázár harmadik cégében, a Divatcsarnok Projekt Zrt.-ben 10 százalék tulajdonrésze van, de az üzlet egyelőre nem muzsikál jól, a 2020-as évet csökkenő árbevétel mellett 491 millió forintos veszteséggel zárta.

Az ingatlanpiacon van jelentősebb érdekeltsége Pintér Sándornak, aki 10 fővárosi és 7 vidéki ingatlant tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Hálás dolog lehet a belügyminiszter adósának lenni, mivel a 2013-as cégeladásai után még 9 év elteltével sem kapott meg 500 millió forintot. Ezen kívül még több mint 600 millió forintja áll családi és baráti kölcsönökben.

Csák János az utóbbi időben igazgatósági tagságai mellett több cégben is tulajdonos volt: 2016-ban az üzleti és kulturális tehetséggondozással foglalkozó Design Terminalt és a Brain Bar fesztivált elnökként és társtulajdonosként vitte, valamint a startup vállalkozások finanszírozásával foglalkozó Arete Zrt. társtulajdonosa és igazgatósági tagja is lett. Ugyanakkor ezektől az érdekeltségeitől 2019-ben mind megvált.

A legnagyobb üzletember az ötödik Orbán-kormányban egyértelműen Szalay-Bobrovniczky Kristóf: tavaly hadiipari befektetése szólt nagyot, miután többségi tulajdonrészt szerzett a legnagyobb cseh repülőgépgyártó vállalatban – honvédelmi miniszterként különösen érdekes ez a kapcsolódás. Infrastrukturális projektekben szintén nagy szereplő, két évvel ezelőtt például egy magyar céget kiütve nyert el egy egyiptomi vasúti beruházást egy orosz partnerrel társulva. De felbukkan a kaszinóbizniszben is.

A többi 9 kormánytagnak (beleértve a miniszterelnököt is) nincs gazdasági érdekeltsége, vagy legalábbis nem derül ki a vagyonnyilatkozatukból. Egyedül Varga Mihálynak van 19 millió forintnyi megtakarítása részvényben.

Itt a hivatalos kormánynévsor, Lázár, Navracsics, Csák is miniszter

The post Szántók, kaszinók és egy repülőgépgyár – az új miniszterek és üzleteik, amikkel bevonulnak a kormányba first appeared on Forbes.hu.

The post Szántók, kaszinók és egy repülőgépgyár – az új miniszterek és üzleteik, amikkel bevonulnak a kormányba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés