:

Stratégiai nyugalom: a hadiiparba is belép a 4ig

Stratégiai nyugalom: a hadiiparba is belép a 4ig

Védelmi ipari vállalatot alapít a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4ig, az új cég régiós NATO tagállamok fegyveres erőnek digitalizációs fejlesztésében venne részt.

Védelmi ipari vállalatot alapít a 4ig, tudatta a tőzsdei cég a Forbes szerkesztőségével. A Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó vállalat mellett az alapítók közé tartozik még a német Rheinmetall AG 51 százalékkal, illetve az állami HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. 10 százalékkal. A három társaság már aláírta a közös védelmi ipari vállalat alapításáról szóló előzetes megállapodást.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közlemény szerint az újonnan létrejövő társaság célja, hogy hazai és nemzetközi piacra szánt digitális harci rendszerek, szárazföldi és repülési szimulációs eszközök fejlesztésével részt vegyen Magyarország és egyes közép-kelet-európai NATO tagállamok fegyveres erőinek digitalizációs fejlesztésében. A partnerek által létrehozott közös vállalat az egyik központi eleme lesz a Rheinmetall és a 4iG digitális fejlesztési stratégiájának.

Több ebből Íme a részletek: így vásárolja be magát a német hadiipari multi Jászai IT-birodalmába Ilyen, ha a magyar állam megsegít egy régiós szerepre törő céget: brutális növekedést mutatnak a 4ig friss számai

Az előzetes megállapodásnak megfelelően a társaság várhatóan 2022 második felében kezdheti meg működését, és a digitális megoldások mellett „minden harcterületen és vezetési szinten, valamint a C4ISTAR képességen alapuló katonai kiképzés biztosítására, szárazföldi és légi szimulációs rendszerek fejlesztésére, továbbá értékesítésére jön létre”.

A Rheinmetall technológiai szolgáltatóként működik majd közre az alkatrészek, termékek, katonai képességek és know-howk területén (katonai szimulációs képzés, irányítás és irányítási rendszerek), míg a HM EI Zrt. területe a védelmi informatikai és infrastrukturális szolgáltatások, a taktikai harci menedzsment és rendszerintegráció lesz. A 4iG informatikai és telekommunikációs hátterével, kibervédelmi- és fejlesztési kompetenciájával vesz részt a projektben, illetve jelentős méretű saját infrastruktúrájával és kapacitásaival biztosítja a megfelelő szoftverfejlesztési környezetet.

Jászai Gellért, a 4ig Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint a közös vállalat létrehozásával a 4iG újabb mérföldkőhöz érkezett, a partnerségnek köszönhetően stratégiai szinten léphetnek be egy új üzleti területre, a védelmi ipar technológiai és digitalizációs részére.

A Rheinmetall AG nemcsak partner, hanem tulajdonos is, a felek 2022 januárjában írták alá a megállapodást, amellyel a düsseldorfi védelmi ipari vállalat 25 százalékos részesedést szerzett a 4ig-ben.

A 4ig Nyrt. Jászai Gellért érdekeltségébe tartozik, aki legfrissebb becsléseink alapján 34,7 milliárd forintos vagyonával a 49. leggazdagabb magyar.

The post Stratégiai nyugalom: a hadiiparba is belép a 4ig first appeared on Forbes.hu.

The post Stratégiai nyugalom: a hadiiparba is belép a 4ig appeared first on Forbes.hu.