:

Ilyen az, amikor egy párszavas tweettől dollármilliárdokat buknak és nyernek a cégóriások

Ilyen az, amikor egy párszavas tweettől dollármilliárdokat buknak és nyernek a cégóriások

Elég volt hozzá huszonöt szó és egy szűk nap, hogy a világ leggazdagabb embere (és twitterezője) földbe döngölje a Twitter árfolyamát – vele pedig feltornázza a Tesláét.

Elon Musk Tesla-vezér pár hete jelentette be, hogy 44 milliárd dollárért vinné az egész Twittert, a platformot, amit illetett már kedves és kevésbé kedves szavakkal egyaránt. Ugyanakkor, ahogy azt az Axios is jól megfogalmazta:

a közösségi óriás hatását a közbeszédre és a piacra semmiképp sem szabad alábecsülni, pláne ha Musk posztol arról, hogy ideiglenes parkolópályára tette a dealt. Márpedig Musk szavainak ereje dollármilliárdokban mérhető.

Mi a baja Musknak?

Mint azt a Forbes.hu-n is megírtuk:

a dollármilliárdos egy kósza tweetben, egy körülbelül két hete publikált Reuters-hírrel kísérve osztotta meg március 13-án pénteken, hogy a Twitter felvásárlása „egyelőre függőben”,mert meg akar bizonyosodni róla, hogy igaz-e a kamuprofilok 5 százalék alatti arányáról szóló, házon belüli becslés.

Ne feledjük, az érzelmi narratívájú techpiaci felvásárlások korszakát éljük, lásd akár az Activision és a Microsoft esetét. Simán benne van a pakliban, hogy Musk szimplán csak csavarna egyet ezen az így is hektikus történeten, mint az elhangzott ellene vádként már korábban is.

Elon Musk szóban forgó tweetjei május 13-án

25 szó, -10 százalék

Nos, a Wall Street már eddig is rendkívül érzékenyen reagált az üzletre, nemcsak megkérdőjelezve Musk elhatározottságát, de tartva attól is, hogy esetleges jövőbeni munkája a Twitternél elterelné fókuszát a Tesla egyengetéséről.

Az Axios szerint is mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy percek leforgása alatt, már a pénteki tőzsdei nyitás előtt több mint húsz százalékot zuhant az ominózus tweet hatására a Twitter árfolyama.Noha Musk pár órával később újabb tweetben biggyesztette oda, hogy továbbra is „elkötelezett” a felvásárlás iránt, végül így is közel tízszázalékos eséssel zárta a papír május 13-át. A Twitter, a Tesla és a Digital World Acquisition Corp. (DWAC) árfolyamának változása százalékban május 9. és 13. között. Forrás: Yahoo Finance. Ábra: Axios Visuals

Igen ám, de!

A Twitter szabadesése a Tesla-papírokra már pozitívan hatott, hiszen ha Musk eltáncolna a madaras dealtől, úgy részmunkaidős CEO sem válna belőle az elektromosjármű-gyártónál. Így fejezte be végül közel hatszázalékos erősödéssel a Tesla a pénteket.Sőt, ezzel együtt erősödött a volt amerikai elnök, Donald Trump balhés közösségimédia-oldala mögött álló kiüresített tőzsdei cég, a Digital World Acquisition Corp. (DWAC) árfolyama is. Elvégre egy konkurens platformról beszélünk, akinek biztosan nem lenne ellenére, ha Musk végül meggondolná magát és nem szállna be a közösségi médiás versenybe. Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Elon Musk visszakozik “a kamuprofilok miatt”, függőben a Twitter felvásárlása
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Musk máris 7500 milliárd forintot bukott
Üzlet Vaszkó Iván 5 perc olvasás
Íme a techcégek fizetési listája: a nagy pénz nagy stresszel jár, az egyik forrását Elon Musknak hívják

A kritikáktól a vizsgálatig

Musk lehetséges árfolyam-manipuláló szerepe rendre visszatérő kritika a sajtóban és a szakértők között is. Nouriel Roubini, avagy Dr. Doom, a borús jóslatairól ismert közgazdász (azon kevesek egyike, akik előrelátták a 2008-as pénzügyi válságot) tavaly a Coindesknek adott interjújában bitcoinpiaci manipulációval vádolta meg Muskot, még az üzletember nagy kripromániás korszakának derekán.

Roubini akkor ezt azzal indokolta:

Musk nyilván tisztában van azzal, milyen hatással bírnak mondatai a piacra, így tornázza fel személyes állásfoglalásaival az árfolyamot, hogy aztán vígan jelentse be, hogy a Tesla bitcoinba fektetett.

A Tesla 2021-es jelentése szerint a cég bitcoinban tartott vagyona az év végén megközelítette a kétmilliárd dollárt. Ez az összeg a tavalyi első negyedévben 1,5 milliárd dollár volt.

Nemrég az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet tényleg vizsgálatot indított Musk ellen, de már a Twitter kapcsán.

A vád az, hogy később jelentette be március 14-én megkaparintott, 5 százalékos részesedését a Twitterben, több mint egy héttel lemaradva a szabályozó ügynökség 10 napos közzétételi határidejéről.Így vásárolhatott be Musk utána is viszonylag alacsony áron Twitter-részvényből, mielőtt nyilvánosan nyilvánosságra hozta volna április elején 9,2 százalékos részesedését.Ezt követően ugrott csak meg a cég árfolyama körülbelül 27 százalékkal, húzásával százmillió dolláros nagyságrendben spórolhatott a világ leggazdagabb embere. Több ebből Még a kriptocégek sem tartanak annyi bitcoint, mint Musk Teslája Musk csalt egy kicsit, hogy olcsóbban vehessen Twitter-részvényeket

The post Ilyen az, amikor egy párszavas tweettől dollármilliárdokat buknak és nyernek a cégóriások first appeared on Forbes.hu.

The post Ilyen az, amikor egy párszavas tweettől dollármilliárdokat buknak és nyernek a cégóriások appeared first on Forbes.hu.