:

Rekord-végkielégítésekkel indul az új Orbán-kormány

Rekord-végkielégítésekkel indul az új Orbán-kormány

Négy politikus számíthat nyolc számjegyű távozási pénzre – igencsak záros határidőn belül.

Süli János és Mager Andrea tárca nélküli minisztereknek már nem jut szerep az új Orbán-kormányban, a kormánytagok jogállásáról szóló törvény alapján hat havi illetményüknek megfelelő összeggel búcsúzhatnak – írja a 24.hu.

Kettejük esetében ez azt jelenti, hogy

mivel mindkettőjüknek öt-öt millió forint volt a havi fizetése,így 30-30 millió forintot kapnak egy összegben az új kormány megalakulásától számítva 15 napon belül,márpedig ekkora összeget még sosem fizettek ki távozási pénzként egyetlen kormánytagnak sem.

Mire járt a havi ötmillió?

A két tárca nélküli miniszter fizetését 2018 augusztusában igazították az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez: 1,1 millióról 5 millió forintra emelkedett a gázsi. A többi miniszter jóval szerényebb emelésben részesült, fizetésük most sem éri el a havi 2 milliót.

Süli 2017 óta volt a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztere, a lap számításai szerint feladatáért közel 250 millió forintnyi fizetést vehetett fel, plusz a végkielégítés. Paks II. munkálatai csúszásban vannak, külön tárca nélküli minisztere a paksi bővítésnek nem is lesz az új kormányban, orosz kapcsolatai miatt a beruházással kapcsolatos feladatokat várhatóan Szijjártó Péterre bízhatják majd. Mager Andrea négy éven keresztül felelt az állami vagyonért tárca nélküli miniszterként, posztját szintén megszüntették. A Forbes A legbefolyásosabb magyar nők listáinak rendszeres visszatérője, 2022-ben hetedik lett a közélet kategóriában. Az már a listás háttérbeszélgetéseink során is elhangzott: nem biztos, hogy a választás után továbbra is miniszteri poszton számítanának rá.

És a többiek?

Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek 11,9 millió forint végkielégítés jár az 1 millió 979 ezres miniszteri fizetésük után.

Pénz Oberfrank Balázs 3 perc olvasás
Szántók, kaszinók és egy repülőgépgyár – az új miniszterek és üzleteik, amikkel bevonulnak a kormányba
Pénz Oberfrank Balázs 1 perc olvasás
Itt a hivatalos kormánynévsor, Lázár, Navracsics, Csák is miniszter
Üzlet Gólya Ágnes 8 perc olvasás
Tiborcz megvette a bankját, de megmaradt-e Hegedüs Éva befolyása? Itt a Forbes új listája

The post Rekord-végkielégítésekkel indul az új Orbán-kormány first appeared on Forbes.hu.

The post Rekord-végkielégítésekkel indul az új Orbán-kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés