:

Összeállt a Takarék-MFB-Fehérvár befektetői konzorcium: összecsukható konténerekben látnak fantáziát

Összeállt a Takarék-MFB-Fehérvár befektetői konzorcium: összecsukható konténerekben látnak fantáziát

Afrikában és keleten, szektorok szintjén pedig a hadiiparban nyomulna tovább a székesfehérvári Continest, ami most az államtól és Mészáros Lőrinc érdekeltségétől kapott nagy befektetést. Az állam egyre aktívabb a védelmiiparban.

Összesen 2,4 milliárd forintos tőkebefektetést kapott növekedési terveinek megvalósításához a Continest Technologies Zrt., három hazai kockázati tőkealap-kezelőtől – tudta meg a Forbes.hu az érintettektől.

Kik adják a pénzt?

Elég érdekes befektetői konzorcium jött össze. A 2,4 milliárdot az alábbi leosztásban adják a befektetők:

Hiventures (MFB): 1 milliárd forint;Székesfehérvár Városi Alap: 1 milliárd forint;Takarék Kockázati Tőkealap I.: 400 millió forint.

A Hiventures a régió legaktívabb befektetőcége, az állami MFB Csoport tagja, javarészt állami és EU-s forrásokat kezel. A Takarék Kockázati Tőkealap I-et 2018-ban hozták létre, kezelője a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A DBH régi szereplője a piacnak, már az első Jeremie-körből is jutott forráshoz, de az alapító Erdei Sándornak ma már csak jelképes, 0,5 százalékos tulajdonrésze van az alapkezelőben, aminek főtulajdonosa a Mészáros-féle Magyar Bankholding tagbankjának, az MKB-nak az egyik leánycége.

Melléjük szállt még be a fideszes Cser-Palkovics András vezette Székesfehérvár alapja. Ezt amúgy a Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli, ami a másik befektető, az MFB leánya.

A DBH már 2019-ben beszállt valójában, akkor tagi kölcsönt adott a Continestnek, ez konvertálódott most tulajdonrésszé.

Ki kapja a befektetést?

A 2019-ben alapított Continest Technologies Zrt. az elmúlt évek dinamikusan növekedésének köszönhetően már működésének második évében, 2020-ban több mint 820 millió forintos árbevételt ért el, amely mutató 2021-ben már 1,6 milliárd forintra emelkedett.

A Continest által fejlesztett és gyártott, összecsukható konténerek célja, hogy innovatív módon, a fenntarthatóságot és a hatékonyságot szem előtt tartva nyújtsanak megoldást az ideiglenes infrastruktúrát igénylő helyzetekre. A társaság jelenleg 18 országban végez exporttevékenységet, így szállított konténeregységeket többek között Norvégiába, Litvániába, Lengyelországba, Romániába, Szerbiába, Izraelbe, az Egyesült Királyságba és Szaúd-Arábiába is.

Ilyen konténereket gyárt a Continest. Hadiipar, egészségügy, rendezvények: sok területen működnek az összecsukható konténerek. A Continest-sztori

A céget 2017-ben alapította Kis-Márton Vidor és Tegzes Dániel, akik az alaptechnológiát egy holland mérnöktől, Rob van der Bergtől vásárolták meg 2016-ban. A Continest technológiáját Magyarországon, Európában és az Egyesült Államokban is szabadalmaztatták.

A társaság elsősorban unikális kialakítású, összecsukható konténerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A Continest-konténerek több szegmensben is felhasználhatók, így például a védelmi- és hadiiparban, az egészségügyben, a rendezvényiparban, a lakhatásban, az oktatásban, az építkezéseken és az irodapiacon is. A társaság fejlesztésében legyártott fenntartható és környezetbarát konténerek a kialakításuknak köszönhetően 80 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, illetve a logisztikai költségeket emellett a konténeregységeiben elérhető továbbá az elektromos ellátás, a napelem és akkumulátor rendszer vagy vizesblokk.

2021 augusztusában a társaság átadta az első gyárát Székesfehérváron, ahol évente 1000 darab konténer előállítása lehetséges. Ugyanebben az évben a társaság a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetével közös kutatási-fejlesztési projekt keretében megépítette a telepíthető mobil katonai lőtérkonténert.

A székesfehérvári gyárat 2022-ben a medikai konténergyártásra specializálódott 19-es üzemcsarnokkal bővítették. Az 541 millió forint összköltségű projekt megvalósítására a társaság 432,91 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Mire használják majd a pénzt?

Alapvetően a növekedési terveik finanszírozására. A Hiventures befektetése elsősorban a társaság üzembővítés révén megnyíló földrajzi terjeszkedési terveit támogatja, amelynek fókuszában

a távol keleti országok, Afrika, valamint az arab térség állnak.

A városi alap pedig azért szállt be, mert a Continest a városban bővíti az üzemét, vagyis növeli a foglalkoztatottságot.

A tőkebefektetők mindegyike pénzügyi befektetőként jelent meg, az alapítói többség ugyanakkor továbbra is megmarad a Continest Technologies Zrt.-nél. A Takarék Kockázati Tőkealap I. a 400 milliós tagi kölcsönért cserébe az előző körben 18,6 százalékot kapott.

Beszállítanak a NATO-nak is

2020-ban a védelmiipari szegmensben a vállalat két alapterméke, a CN10 és a CN20 konténerek megkapták a NATO raktári számot, az NSN kódot (NATO Stock Number), amellyel a NATO beszerzési rendszerén keresztül is értékesíthetik azokat.

2022-ben a pozsonyi IDEB védelmi kiállításon export együttműködési megállapodást kötött az új állami tulajdonú VEX Magyar Védelmi Export Ügynökség a Continest Technologies Zrt-vel. A két évre szóló megállapodás értelmében a VEX támogatja a Continestet az innovatív konténermegoldásainak, így többek között a Magyar Honvédséggel közösen fejlesztett telepíthető mobil katonai lőtérkonténer nemzetközi marketingjében és forgalmazásában. A Continest-konténerek értékesítésével kapcsolatos tevékenységet a VEX 16 európai országban, köztük Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, a Skandináv államokban, Lengyelországban és Svájcban fogja végezni.

Nyomul a hadiiparban a magyar állam

Érdekesség, hogy épp tegnap jelentették be, hogy az állami tendereken taroló 4ig egy német hadiipari multival és a honvédelmi tárca egyik cégével hoz létre közös társaságot, de egy hónapja jelentették be azt is, hogy az azóta honvédelmi miniszterré lett Szalay-Bobrovniczky Kristóf cégétől rendel katonai repülőgépeket a Honvédség.

Az állam már az orosz-ukrán háború előtt elindította a honvédség modernizációját, jelentős költségvetési források mennek a következő években hadiipari fejlesztésekre és beszerzésekre, de úgy tűnik ezen a piacon is aktívak az állami vagy állami forrásokat kezelő szereplők.

Több ebből Összeállt a Takarék-MFB-Fehérvár befektetői konzorcium: összecsukható konténerekben látnak fantáziát Ettől magyar a magyar Kickstarter

The post Összeállt a Takarék-MFB-Fehérvár befektetői konzorcium: összecsukható konténerekben látnak fantáziát first appeared on Forbes.hu.

The post Összeállt a Takarék-MFB-Fehérvár befektetői konzorcium: összecsukható konténerekben látnak fantáziát appeared first on Forbes.hu.