:
Breaking News

Mi van már megint? Folytatódik a Musk-Twitter saga

Mi van már megint? Folytatódik a Musk-Twitter saga

Új nap, új fejezet Elon Musk és a Twitter ügyében. Mi történt az elmúlt 24 órában? Miért fontos, hogy hány robot van a Twitteren? Kihátrálhat még a világ leggazdagabb embere a dealből, és ha igen, megérheti-e?

Nem tartja kizártnak Elon Musk, hogy alacsonyabb áron jusson hozzá a Twitterhez, mint amiről eddig tárgyaltak.A milliárdos továbbra is szkeptikus a Twitter kamuprofilokra vonatkozó belső becsléseivel kapcsolatban.A felmondási díj egymilliárd dollárra rúg, de Musk ennél jóval több pénzt kockáztat, ha kihátrálna az üzletből.Van olyan forgatókönyv, ami alapján mégis elképzelhető, hogy bedobja a törülközőt.

Nem kizárt, hogy alacsonyabb áron juthat hozzá a Twitterhez Elon Musk, írja a Bloomberg. A kijelentés magától a topmilliárdostól származik, aki néhány hete jelentkezett be a social media platformért.

Musk múlt hét pénteken egy tweetben jelentette be, hogy átmenetileg felfüggesztette a Twitter megvásárlására vonatkozó szerződését, hogy ellenőrizhesse a spamekre és hamis fiókokra vonatkozó adatokat. A Twitter vezérigazgatója, Parag Agrawal hétfőn számos tweetben megvédte a „jóval 5 százalék alatti” becslését, és bemutatta a Twitter ezzel kapcsolatos számításait is. Musk erre így reagált:

— Elon Musk (@elonmusk) May 16, 2022

Hétfőn pedig kijelentette, hogy túl észszerűtlennek tűnik, hogy a Twitter hús-vér emberek által használt fiókjainak száma meghaladja a 95 százalékot, az ő számításai/véleménye alapján négyszer-ötször annyi robot lehet, mint amennyit a Twitter állít.

Miért fontos ez?

Ha Musk eláll a Twitter megvásárlásától, a cég beperelheti őt szerződésszegés miatt. Az ügyletet csak akkor hagyhatja el büntetés kifizetése nélkül, ha bizonyos feltételek fennállnak, ilyen például a botokkal kapcsolatos kérdés is. A tét tehát az, hogy Musk újratárgyalhatja-e az árakat a Twitterrel, írja a CNBC összefoglaló cikke.

Musk és a Twitter egymilliárd dolláros felmondási díjban állapodott meg, amikor múlt hónapban megegyeztek. A vevő által fizetett fordítási szétválási díj akkor számít, ha külső ok miatt nem zárható le az ügylet, például szabályozási közvetítés vagy egy harmadik fél finanszírozási problémái miatt. A vevő csalás esetén is elsétálhat, feltételezve, hogy egy napvilágra kerülő téves információnak káros anyagi hatása van. Egy CNBC által megkérdezett vezető M&A szakértő szerint azonban az, hogy a Twitter több mint 9 milliárd dollárt veszített piaci tőkéjéből, nem számít érvényes indoknak ahhoz, hogy Musk kisétáljon a dealből anélkül, hogy fizetnie kéne.

A Tesla-vezér azonban az egymilliárd dollárnál azonban jóval többet kockáztat: ha azért mond le az ajánlatról, mert sokallja az árat, a Twitter több milliárd dolláros kártérítésre is beperelheti. Ilyenre volt már példa, például amikor 2020-ban a Tiffany beperelte a francia LVMH-t, amiért megpróbált kihátrálni a megállapodásból. A pert végül azzal zárták, hogy a Tiffany beleegyezett, hogy 16,2 milliárd dollárról nagyjából 15,8-ra csökkentse az eladási árat.

Musk érvelése is hasonló lehet, elképzelhető, hogy azt akarja, a Twitter csökkentse az eladási árát. A vállalat részvényei több mint 8 százalékot estek pénteken, és körülbelül 23 százalékot estek Musk 54,2 dolláros részvényenkénti vételárához képest.

A milliárdos tweetelt arról is, hogy továbbra is elkötelezett a vásárlás mellett, ugyanakkor elképzelhető, hogy mégis bedobná a törölközőt, elsősorban a Tesla miatt, melynek részvényei 24 százalékot estek az elmúlt hónapban. Ha van összefüggés a Tesla veszteségei és a Twitter-felvásárlás között (főleg ha meghaladják az egymilliárd dolláros felmondási díjat és az esetleges későbbi károkat egy peres eljárás során), Musk még mindig dönthet úgy, hogy van értelme kihátrálni a dealből. Persze ebben az esetben meg kellene küzdenie az ezzel járó arcvesztéssel is, kérdéses ugyanis, hogy ezek után mennyire vennék komolyan, ha később bejelentkezne egy Twitterhez hasonló nagyágyúért.

The post Mi van már megint? Folytatódik a Musk-Twitter saga first appeared on Forbes.hu.

The post Mi van már megint? Folytatódik a Musk-Twitter saga appeared first on Forbes.hu.