:

Egyetem és luxus – Matolcsy köre is beszállt a magántőkealapos kiskapuzásba

Egyetem és luxus – Matolcsy köre is beszállt a magántőkealapos kiskapuzásba

Tovább privatizálódott a 2015-2016-ban „közpénz jellegét elvesztő” jegybanki alapítványi vagyon: részben a Matolcsy család közvetlen közelébe vándorolt. A magántőkealapokat több kormányközeli topmilliárdos használja előszeretettel, a Válasz Online most körüljárta, hogyan használta ki ezt a kiskaput Matolcsy György jegybankelnök családja és köre.

A topmilliárdosok közül sokat tudni Mészáros Lőrinc és Tiborcz István magántőkealapjairól (utóbbi igencsak aktív időszakot tudhat maga mögött), annál kevésbé szembeötlő, hogy Matolcsy György és fia, Matolcsy Ádám körül is megrajzolható már egy teljes, sok jegybanki kapcsolódással rendelkező magántőkealap-hálózat, ami rengeteg vagyontárgyat nyelt el az elmúlt években. A Matolcsyék körül lévő hálózatról és a „magántőkealapos honfoglalásáról” a Válasz Online írt hosszú anyagot, illetve tipizálja a jegybankelnök családja körüli vagyonfelhalmozódásnak azt a részét is, ami nem magántőkealapokon keresztül történt.

Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Mészáros Lőrincnek még nem volt repülőtere. Eddig
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Tiborcz beszállt, hamar állami hátszelet kapott a városfejlesztés

Ezek az ingatlanok, cégek „szerveződtek ki” az MNB-től a Matolcsy-közeli magántőkealap-hálózatba az elmúlt években:

Budapesti Metropolitan Egyetem – Az eredeti bejelentés szerint az MNB alapítványa vette volna meg az egyetemet, de a Quartz által kezelt Közép-Európai III. Magántőkealap vált végül tulajdonossá. Egészen pontosan abban a Közép-Európa Alfa Holding Vagyonkezelő Zrt.-ben lett tulajdonos, mely leánycégein keresztül működteti a felsőoktatási intézményt és birtokolja a Nagy Lajos király úti épületet. (A Matolcsy-kör alapjait menedzselő Quartz Befektetési Alapkezelőt a Száraz István vezette Dry Immo Zrt. birtokolja.)Vízház (Felix étterem) – Szintén az MNB-től járta be hosszú útját a Várkert Bazár melletti Felix étteremnek otthont adó Vízház is, melynek üzemeltetője Pintér Máté, Matolcsy Ádám barátja. Maga az ingatlan kikerült a jegybanki alapítványok portfóliójából, hogy aztán a Tiborcz-érdekeltségekkel összeköltözött Equilor-csoport Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alapjánál landoljon. Ma a tulajdonos továbbra is a Blue, de a menedzselést egy éve a Quartz, azaz a Matolcsy-kör vette át.XII. kerület, Mátyás király út 44. – A villaépületet az MNB-alapítványok képzési és kutatási központjának vásárolta meg a jegybanki csapat, de (amint azt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kiderítette) végül Matolcsy Ádám „átmeneti szállása” lett. A bejegyzett tulajdonos egy Báthory 2015 nevű kft., ami áttételesen a Quartzot is birtokló Felis Magántőkealapé.MARK Magyar Reogranizációs és Követeléskezelő Zrt. – Az MNB 2014-ben azzal a céllal alapította a céget, hogy megtisztítsa a hazai kereskedelmi bankokat a rossz minőségű ingatlanhitelektől; a jegybank végül eladta az érdekeltségét, mely több kör után idén került a Bremdal Magántőkealaphoz. Ezt is a Quartz kezeli.

A cikk hosszú leltárt ad a Matolcsy-kör egyéb közvetett-közvetlen érdekeltségeiről is, itt olvasható.

The post Egyetem és luxus – Matolcsy köre is beszállt a magántőkealapos kiskapuzásba first appeared on Forbes.hu.

The post Egyetem és luxus – Matolcsy köre is beszállt a magántőkealapos kiskapuzásba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés