:
Breaking News

Végre egy dizájnbomba telefon!

Végre egy dizájnbomba telefon!

Megoszlanak a vélemények arról, hogy jól néz-e ki az új Oppo Find X5 Pro mobil, de az tény, hogy egyedinek egyedi. Azért megnéztük azt is, hogy telefonként mennyire használható…

Rengeteg ember van, akinek totál mindegy, hogy hogyan néz ki a telefonja, de akadnak jó páran, akiknél a vásárlási döntést alapvetően befolyásolja a készülék külseje. Menő, trendi, és ha lehet egyedi megjelenésű terméket szeretnének, és emiatt van az, hogy a gyártók irgalmatlan energiát fordítanak arra, hogy unikális, illetve persze esztétikus dizájnelemekkel rukkoljanak elő. De hát lássuk be, hogy nincs könnyű dolguk, hiszen a lehetőségeik meglehetősen korlátozottak.

Újabb luxustelefon Kínából.

A hazánkban hivatalos képviseletét tavaly megnyitó Oppo új készülékével mindenesetre bebizonyította, hogy lehet még újat mutatni formatervezés terén is.

Az Oppo Find X5 Pro szemből totál olyannak néz ki, mint a mai menőbb készülékek. Azaz a képernyő széle hajlított, ráomlik a készülékházra, a kávái vékonyak, és a képernyőbe vágott kamera sem jelent már újdonságot. A finomságot a másik oldal tartogatja, azaz egészen pontosan a kamerasziget, amely lágy lankaként emelkedik ki a hátlapból. Szerintem bitang jól néz ki, a általam végzett privát, családtagok és ismerősök körében végzett közvélemény kutatás alapján van akinek szintén tetszik, de akadnak olyanok, akik idétlennek, bazárinak tartják ezt a megoldást. Az mindenesetre tény, hogy figyelemfelkeltő, hogy magára rántja a tekintetet, csak hát ugyebár ügyesen kell letenni az asztalra, hogy észre is vegyék!

A hátlapi kamerasziget kialakítása jelenti az extrát.

A kerámiabevonatú hátlap rém elegáns, úgy tükröződik, hogy a napsugár hasra esik rajta, viszont elképesztően kényes. Az ujjlenyomatok és egyéb szennyeződések csúnyán meglátszódnak rajta, szóval aki virítani akar vele, az nem árt, ha visz magával egy kis tisztítókendőt is. A termék megkapta az IP68 minősítést, azaz víz- és porálló, de az ütéseket már rosszul tolerálja.

Ebben semmi meglepő sincs, és már sajnos abban sem, hogy ha egy telefonról hiányzik a hagyományos fejhallgató kimenet. Értjük-értjük, rá akarják sózni a Bluetooth vackaikat a gyártók a felhasználókra, de hát ettől függetlenül még igen bosszantó ez a húzás. A termék egyébként meglehetősen méretes, és kifejezetten nehéz, 220 grammot nyom, a gombok jó helyen vannak, könnyen elérhetőek és nem lötyögnek.

Mire jó?

Az Oppo Find X5 Pro telefonért durván fél millió forintot kell letenni az asztalra, és egy ilyen árkategóriájú terméktől joggal várható el, hogy mindenre alkalmas legyen. Azaz lehessen rajta ultranagy felbontású HDR videókat/filmeket nézni, játszani, villámgyorsan netezni, navigálni, levelezni és persze nem utolsó sorban kommunikálni. Nos, a telefon e téren kifogástalanul teljesít, köszönhetően a bivalyerős hardverének.

Erős hardvert kapott. Kép: Oppo

A jelenlegi legjobb processzort (Snapdragon 8 Gen 1, 4 nm) kapta meg, egy csúcs grafikus vezérlő (Adreno 730) és 12 GB RAM társaságában, és az általam lefuttatott szintetikus tesztprogram mérései alapján ott van a világ legerősebb mobiljai között.

Az adattárolásra 256 GB belső memória szolgál, ami jó ideig elég helyet biztosít mindennek. A melegedés a mai csúcsmobilok rákfenéje, és e téren a modell is küzd kihívásokkal, mert erőforrásigényes applikációk vagy közvetítés/streamelés esetén azért érezhetően felhevül a termék, de azért nagyon zavaróvá nem válik a dolog. Az energiapolitikára viszont nem lehet panasz, hiszen az 5000 mAh-s akkumulátor korrekt üzemidőt (6-10 óra, használattól függően) produkál. A 80 wattos gyorstöltés pedig szédületesen tempós, ugyanis durván fél óra alatt telipumpálja energiával totálisan lemerült eszközt.

A beépített hangszóróktól ezúttal sem dobtunk hátast, ami nem lepett meg, hiszen a vékony készülékház fizikailag teszi lehetetlenné a normális hangminőség megteremtését. A hangerővel nincs gond, ám az tény, hogy a basszusok gyakorlatilag hallhatatlanok, így zenehallgatásra már nem az igazi a modell. Persze a videózásnál, játékoknál még így sincs gond, és ha rádugunk egy fülhallgatót, akkor sokkal jobb lesz a végeredmény, szóval tragédiáról azért szó sincs.

Milyen a kép?

A képminőség az egyik legfontosabb szempont ma egy telefon megítélése során, és e téren ez a telefon abszolút első osztályú. A 6,7 inches kijelző az LTOP2 AMOLED képalkotási technológiából fakadóan képes a tökéletes fekete, a végtelen valós kontrasztarány megjelenítése mellett úgy, hogy a színek ragyogóak, majd leugrálnak a képernyőről. Azaz nem kell attól tartani ilyenkor sem, hogy a kékből piros lesz, a feketéből fehér, ami értelemszerűen jelentősen rontana az élményen.

Elit ligás kijelzőt kapott!

Az 1440 x 3216 képpontos, kiemelkedően jónak számító felbontásnak köszönhetően a képi világ éles, a finom átmenetek visszaadása is megoldott, még a ferde és görbe vonalaknál sem érezhető recésedés, pixelesedés. A fényerő kellően nagy ahhoz, hogy nappal is látható maradjon a kijelző, és a nagy dinamikatartományú videók, fotók és játékok esetén látványos a HDR élmény. A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, azaz a modell másodpercenként dupla annyi képkocka megjelenítését szavatolja, mint az átlagos telefonok. Ebből fakadóan a lapozás, görgetés kellően finom, és azoknál a játékoknál is jól jöhet, amelyek támogatják ezt a technológiát. Mindent összevetve a kép minősége tényleg kegyetlenül jó.

Kamerázás

Manapság boldog-boldogtalan fotózgat és videózgat a telefonjával, szóval jogos elvárás az, hogy a képalkotás terén is megfelelően teljesítsen egy felső kategóriás modell. Az 50 megapixeles, f/1.7 rekeszértékű, optikai képstabilizátorral felpimpelt főkamerával éjjel-nappal lehet szuper képeket lőni.

Remek képek lőhetőek az ultraszéles látószögű kamerával.

A manapság rém divatosnak számító ultraszéles látószögű egység sem hiányzik, viszont ez az 50 megapixeles modul (f/2.2) a sötétet már annyira nem szereti, hiszen a végeredmény kevés fénynél sokszor elmosódott, zajos lesz. Ugyanez mondható el a 13 megapixeles, 2x optikai nagyítást produkáló zoomkameráról is, de ennél ki kell emelni az autofókuszt, ami mindig éles képeket eredményez. A 8K videókat ennél a telefonnál el kell felejteni, de ebbe azért nem fog belehalni senki, viszont a 4K felbontású rögzítés megoldott, ráadásul 60 képkocka/másodperc rögzítési sebesség is támogatott, ami a gyors mozgások felvétele során igen hasznos lehet.

Este is lehet vele vállalható képeket készíteni.

A 32 megapixeles szelfikamera az átlagosnál lényegesen jobb, de ennél be kell érni a Full HD felbontással, és másodpercenként 30 képkockával, ami a vloggerek/YouTuberek számára komoly kompromisszumokat jelenthet.

Sikertelefon lesz az Oppo Find X5 Pro?

Az Oppo Find X5 Pro tényleg egy király telefon, hiszen a képernyője és a teljesítménye abszolút elit kategóriás, a kamerarendszer teljesen jó, és szerintem a dizájn is szuper.

Viszont ez még mindig nem feltétlenül garancia a sikerre, aminek alapvetően két oka van. Az egyik az ár, ugyanis a masina nem kifejezetten olcsó mulatság, ugyanis 480 000 forintot kérnek el érte.

A másik pedig, hogy hangozzék ez bármilyen rosszul, de az Oppo, legalábbis itthon, még nem elég erős márkanév. Amíg a tapasztalataim szerint az emberek nagy része már bólogat, természetesnek veszi, hogy egy Samsung, Apple vagy akár OnePlus telefon durván fél millió forintot kóstál, addig az Oppo név hallatán csak a szemüket meresztgetik a legtöbben. Szóval a brandépítés terén rengeteget kell még dolgozni, de az ilyen erős, életképes modellek, mint a Find X5 Pro, azért szilárd alapokat teremthetnek ehhez.

The post Végre egy dizájnbomba telefon! first appeared on Forbes.hu.

The post Végre egy dizájnbomba telefon! appeared first on Forbes.hu.