:

A titokzatos XO szósz: gyorsan elkészíthető házi változat mennyei feketekagylóval

A titokzatos XO szósz: gyorsan elkészíthető házi változat mennyei feketekagylóval

Az eredeti XO szósz Hongkongból származik, nevét a különösen régi (XO) konyakból eredeztetik. Ezt a kifejezést általában a kifejezetten magas, luxus minőség megjelölésére szolgál. A szósz színe és pompás megjelenése valóban felidézheti bennünk ezt a híres francia konyakot, habár egy cseppet sem tartalmaz belőle. A XO szószt általában szárított garnélából, kagylóból, kínai Jinhua sonkából, chili paprikából, salotta hagymából, fokhagymából és olajból készítik.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Mifelénk viszonylag körülményes lenne a szósz elkészítéséhez szükséges némely alapanyag beszerzése, ezért arra merészkedtem, hogy javaslok helyettük egy alternatív, második legjobb megoldást, amelyekből egy hasonlóan ízletes változat készíthető. A kínai Jinhua sonkát minőségi szárított sonkával helyettesíthetjük. Az ázsiai boltokban (pl. Chopsticks, Asiafood, Sambalshop, Taste of Asia) beszerezhető az első osztályú sózott garnélából készült paszta, amellyel a szárított tenger gyümölcseit válthatjuk ki. 

A XO szósz számos ételt remek kiegészítője lehet, mindegyiknek különleges, gazdag ízt kölcsönöz. Kínai gombóccal, tésztával, rizzsel, zöldséggel, tofuval, sushival vagy tenger gyümölcseivel egyaránt tálalható.

Hozzávalók a XO szószhoz 2 főre:

4 salotta hagyma6 gerezd fokhagyma1 piros chili paprika2 cm gyömbér2 cm citromnád (a fehér közepe)80 ml napraforgóolaj1 tk garnélapaszta100 g szárított prosciutto crudo sonka2 ek barnacukor¼ tk őrölt chili80 ml rizsbor (shaoxing wine)1 ek osztrigaszósz1 ek sötét szójaszósz Fotó: Jakub Jurdič

A kagylóhoz:

1 kg friss feketekagyló2 ek vaj1 salotta hagyma1 gerezd fokhagyma200 ml száraz fehérborfriss kakukkfűfriss koriander

A tálaláshoz:

Zöldfűszeres bagett

Elkészítés:

Aprítsuk fel a salottát, a chilit, a gyömbért és a citromnád fehér részét. Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben, és pirítsuk benne őket aranysárgára. Legalább 20 percre lesz ehhez szükség. Legyünk figyelmesek, gondosan kevergessük, és vigyázzunk, nehogy leégjen a serpenyő tartalma. Ezt követően adjuk hozzá a garnélapasztát, alaposan keverjük el, és hagyjuk legalább két percen át kibontakozni erőteljes illatát.Vágjuk vékony csíkokra a prosciuttót, és dobjuk a serpenyőbe. Süssük 5-10 percen át, amíg meg nem sötétedik. Adjuk hozzá a cukrot, az őrölt chilit, öntsük rá a rizsbort, az osztrigaszószt és a szójaszószt, keverjük össze, majd hagyjuk, hogy a szósz lassú tűzön 10 perc alatt besűrűsödjön. Gyönyörű sötétbarna lesz a színe. Kóstoljuk meg, vegyük le a tűzről, és fedjük le a serpenyőt.Már a szósz készítése közben nekiláthatunk a kagyló tisztításához. Öblítsük le alaposan hideg vízzel, és tegyük félre azokat, amik nem teljesen zártak vagy sérültek. A kicsit kinyíltakat megkopogtathatjuk, hátha becsukódnak. Ha nem, akkor dobjuk ki őket. Az esetleges nagyobb szennyeződéseket egy kefével ledörzsölhetjük a kagylókról. Futtassuk meg a salottát és a fokhagymát vajon egy mélyebb serpenyőben. Adjuk hozzá a megtisztított feketekagylót, és öntsük fel borral. Keverjük össze és fedjük le. Hagyjuk főni a kagylókat magasabb hőmérsékleten nagyjából 5 percig, amíg ki nem nyílnak, és legalább kétszer forgassuk meg őket óvatosan a serpenyőben. Azokat a kagylókat, amik nem nyíltak ki, vegyük ki és semmiképp se fogyasszuk el.Szórjuk meg a kagylókat felaprított fűszernövényekkel, és tálaljuk a korábban elkészített XO szósszal. A szószt közvetlenül a kagylókra locsolva vagy a kagylók mellett kínáljuk. Akár az egyik üres kagylót is használhatjuk evőeszközként, és kiszedegethetjük vele a többi kagyló húsát. Ne feledkezzünk meg a frissen átsütött zöldfűszeres bagettről sem.

Fordítás: Peťovská Flóra

The post A titokzatos XO szósz: gyorsan elkészíthető házi változat mennyei feketekagylóval first appeared on Forbes.hu.

The post A titokzatos XO szósz: gyorsan elkészíthető házi változat mennyei feketekagylóval appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés