:

Hamarosan 800 forint lehet a kenyér

Hamarosan 800 forint lehet a kenyér

A háború miatt nő a gabona ára, nemcsak a kenyér lehet drágább már akár a nyár közepétől is.

Az orosz-ukrán háború miatt jelenleg 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Debrecen Televíziónak, szúrta ki a Hvg.hu.

egy tonna búza 130 ezer forint, ez duplája a tavaly júliusinak;a liszt kilója szűk egy éve 85-90 forint volt, most 160 forint;a szakember szerint újabb 60 forintos áremelkedés jön, azaz:minden termék drágulni fog, amihez gabona kell, a kenyér ára nyár közepére 800 forint lehet. Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Miért Ukrajna Európa éléskamrája és mi lesz, ha kiürül?
Üzlet Trapp Henci 8 perc olvasás
Ne halmozz, gondolkozz! – Így készülj fel a globális élelmiszerválságra

Az oroszok elaknásították azokat a földeket is, ahonnan visszavonultak, ez is nehezíti a gazdálkodást, de kivitel is akadozik, nagyjából a negyedére esett, mivel Ukrajna tengeri kijáratait vagy elvágták vagy folyamatosan támadja az orosz hadsereg.

Mire vonatkozik az árstop?

Magyarországon a választások után a kormány egyik első intézkedése volt meghosszabbítani a különböző árstopokat, ezek július 1-jéig tartanak. Az alapvető élelmiszerek közül érintett a búzafinomliszt is, a BL 55 típusú.

The post Hamarosan 800 forint lehet a kenyér first appeared on Forbes.hu.

The post Hamarosan 800 forint lehet a kenyér appeared first on Forbes.hu.