:
Breaking News

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin háborúja miatt – Legfontosabb híreink szerdán

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin háborúja miatt – Legfontosabb híreink szerdán

Mariupol védői több hónapos küzdelem után feladták a harcot, így elesett az Azovi-tenger melletti város utolsó bástyája, az Azovsztal acélmű is. A kelet-ukrajnai Luhanszkban folytatódik az erőteljes orosz offenzíva. Eközben Finnországot követően Svédország is kérelmezte a NATO-ba történő felvételét, a finn parlament pedig jóváhagyta az ország NATO-csatlakozási szándékát. Finnország belépésével a NATO-nak újabb, 1340 kilométeres határa lesz Oroszországgal. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, Moszkva majd levonja a következtetéseket a két ország csatlakozása után.

Az elmúlt órák legfontosabb történései:

1. Megadták magukat az Azovsztal védői, ezzel végleg elesett Mariupol. Az ukrán katonákat Oroszországba szállítják, ahol a hírhedt Azov-zászlóalj tagjaira akár 10–20 év is várhat.
2. Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, ezzel Svédország két évszázados katonai semlegességnek vet véget.
3. A finn parlament jóváhagyta a NATO-tagság iránti kérelmet. Szergej Lavrov azt mondta, Moszkva le fogja vonni a megfelelő következtetéseket a két ország csatlakozása után.
4. Az orosz köztévében egy elemző úgy nyilatkozott, az Ukrajna ellen vívott háború sokkal rosszabb lesz Oroszország számára, amely az Egyesült Államok által támogatott tömeges ukrán mozgósítással néz szembe, miközben Oroszország szinte teljesen elszigetelődött a nemzetközi porondon.
5. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell kijelentette, nem fogják hagyni, hogy Ukrajna kifogyjon a katonai felszerelésekből.

Hirdetés

Cimkék

Keresés