:

Mennyivel drágább a lakás, ha van erkélye?

Mennyivel drágább a lakás, ha van erkélye?

A covid miatt a lakásvásárlóknak fontosabb lett, hogy legyen az ingatlannak erkélye is. Mennyire árazta ezt be a piac – és főleg hol?

Az erkélyes társasházi lakások látványosan felértékelődtek a koronavírus-járvány hatására. Többen érdeklődnek irántuk és drágábbak is, mint az erkély nélküli ingatlanok – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 130 ezer hirdetés vizsgálatán alapul.

„Bár a járvány már enyhülni látszik, a hatásai tartósnak látszanak. A pandémia során a kertes házak iránti kereslet jelentősen nőtt és gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az erkélyes társasházi lakások is jóval népszerűbbek lettek a korábbi időszakhoz képest” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László, Ingatlan.com, vezető szakértő. Fotó: Sebestyén László A pandémia előtt mellékes szempont volt az erkély, 2020-ban és 2021-ben viszont az 1000 lakásra vetített érdeklődések alapján 7 és 5 százalékkal erősebb kereslet jellemezte az erkélyeseket.Az árkülönbség elsősorban Budapesten mutat fordulatot: a covid előtt még az erkéllyel nem rendelkező lakások voltak a drágábbak, de 2022-re az erkélyesek lettek az értékesebbek.Budapesten az eladásra kínált erkélyes lakások átlagos négyzetméterára 901 ezer forint volt május közepén, míg az erkély nélkülieknél ugyanez 879 ezer forintra rúgott. Vagyis az előbbiek mindössze 2,5 százalékkal drágábbak.A megyei jogú városoknál viszont annyiban más a helyzet, hogy az erkélyeseknél átlagos négyzetméterár 527 ezer forintot tett ki, míg a többieket 535 ezer forint jellemezte.

Az ingatlan.com szakértői szerint a Budapesten kívüli nagyvárosok esetében azért sem kell többet fizetni az erkélyes lakásokért, mert a zöldebb környezetre vágyók ott nagyobb arányban és olcsóbban találnak kertes házakat a kínálatban.

The post Mennyivel drágább a lakás, ha van erkélye? first appeared on Forbes.hu.

The post Mennyivel drágább a lakás, ha van erkélye? appeared first on Forbes.hu.