:
Breaking News

Szaúdi pénz került Super Mario mögé. De miért?

Szaúdi pénz került Super Mario mögé. De miért?

Nem nehéz messzemenő következtetéseket levonni abból, miért költ el dollármilliárdokat videójátékos részvényekre a szaúdi koronaherceg úgymond a gazdasági modernizáció jegyében.

Szaúd-Arábia 500 milliárd dollárból matekozó, úgynevezett szuverén befektetési alapja (Public Investment Fund, PIF) 5,01 százalékos részt vásárolt magának a japán Nintendóban, írta meg a Bloomberg egy, a japán pénzügyminisztériumnak benyújtott dokumentum alapján. Ezzel a PIF a legendás videójátékcég ötödik legnagyobb részvényese lett.

Az elmúlt másfél évben az alap más, szintén nagynevű játékóriásokba is bevásárolta magát hasonló, párszázalékos, de milliárd dollár környékét érő részekkel: az Activision Blizzardba, a Take-Twóba, az Electronic Artsba vagy a Capcomba.A Capcommal, valamint a nemrég többségi tulajdonnal, sőt majdnem teljes mértékben felvásárolt, 43 éve alapított SNK-val együtt a Nintendo immár a PIF harmadik japán játékgyártóhoz köthető befektetése. A jó élet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Rekordüzlet: a GTA és a Farmville egy nagy, boldog család lett
Üzlet Vaszkó Iván 17 perc olvasás
A nap, amikor minden megváltozott: a Microsoft rekordüzletének háttere
A jó élet Vaszkó Iván 8 perc olvasás
Tíz régóta várt titkát tárta fel az ősi Roxfort

Hogy egyébként mi az a PIF?

Szaúd-Arábia nemzeti befektetési portfólióját hivatott minél inkább diverzifikálni, mint a mellékelt ábra is mutatja, akár trendi tech ipari szereplőkbe eszközölt, stratégiai fontosságú bevásárlásokkal is.Csakhogy a kritikák átlátni vélnek a szitán, szimplán csak kézmosdatást látnak ebben a szaúdiaktól, próbálva elfeledtetni az országhoz köthető emberi jogi problémákat.

A PIF élén a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán áll, az országban tulajdonképpen évek óta ő gyakorol hatalmat apja, Szalman bin Abdulaziz Al Szaúd király helyett. A Bin Szalmán-féle PIF befektetései mind a monarchia olajcentrikus gazdaságát papíron szétágaztatni, modernizálni tervező Saudi Vision 2030 stratégia alá tagozódnak.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg. Fotó: Mazen AlDarrab

Igen ám, de…

…a legtöbben ebben is csak propagandát látnak,amivel Bin Szalmánék jól csengő szórakoztatóipari cégnevekkel próbálják erkölcsileg tisztázni magukat.

Főképp azok szemében, akik a társadalmi, politikai problémák, vagy akár a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügye óta – aminek fő felelőse az amerikai hírszerzés idén nyilvánossá tett jelentése szerint is egyértelműen Bin Szalmán – nem szívesen költik pénzüket az országban. 

Mint arról már korábban is írtunk a Forbes.hu-n, a nyugati szabályoknak ellentmond, hogy az alap éves jelentései nem teljesen nyilvánosak, a pénzügyi sorok pedig nem szerepelnek a monarchia éves költségvetésében sem. A PIF a külföldi tulajdonszerzéseket köteles bejelenteni az ottani hatóságoknak, de a befektetők leginkább csak ezeket az információkat tudják, nincsenek tisztában a PIF mérlegével, sem pedig azzal, milyen kockázatos az alap teljes portfóliója.

Mindeközben…

…a PIF nem is csak a videójáték-iparban költekezik serényen:

mind Hollywodban, mind a sportban, a Forma-1-től kezdve a lóversenyeken át akár az angol Premiere League-ben ott van a szaúdi királyság pénze,és ha már foci, a Newcastle United labdarúgó klub is épp tavaly került Bin Szalmán érdekeltségi körébe. Több ebből Felméri a szaúdi király, mennyi pénze is van, így kedveskedik a piacnak 300 milliárdos üzlet a láthatáron: először lehet közép-európai tulajdonosa nagy angol futballklubnak


The post Szaúdi pénz került Super Mario mögé. De miért? first appeared on Forbes.hu.

The post Szaúdi pénz került Super Mario mögé. De miért? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés