:

Őrá bízta a kormány a válságkezelést: mit tervez Nagy Márton?

Őrá bízta a kormány a válságkezelést: mit tervez Nagy Márton?

Szerdán tartotta alakuló ülését az Országgyűlés költségvetési bizottsága, ennek keretein belül hallgatták meg a frissen létrehozott gazdaságfejlesztésért felelős miniszteri pozíció jelöltjét, Nagy Mártont.

Spoiler

1 igen, 0 nem és 3 ellenzéki tartózkodás mellett az ülés végén a költségvetési bizottság támogatta Nagy Márton miniszteri kinevezését.

Pénz Oberfrank Balázs 1 perc olvasás
Itt a hivatalos kormánynévsor, Lázár, Navracsics, Csák is miniszter
Pénz Oberfrank Balázs 3 perc olvasás
Szántók, kaszinók és egy repülőgépgyár – az új miniszterek és üzleteik, amikkel bevonulnak a kormányba
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Rekord-végkielégítésekkel indul az új Orbán-kormány

Mi hangzott el az ülésen?

A Telex tudósítása alapján:

Nagy vonalakban ismertetve lettek a tárca hatás- és felelősségi körei: többek közt a rendszerszintű gazdaságstratégiai szemlélet kialakítása, a fenntartható felzárkózás garantálása; külföldi fejlesztési bankok eszközeinek becsatornázása a gazdaságba; versenyképesség fejlesztése szintén rendszerszintű megközelítéssel; és a válságkezelés, valamint hogy erősebben kerüljünk ki belőle, visszaállva a normál pályára.Nagy Márton szerint az ő feladatuk a gazdaságfejlesztés, ami gyűjtőfogalom. Makroszintű megközelítés, stratégiaalkotás tartozik ide, az egy szinttel lejjebb helyezkedő vállalkozásfejlesztést, vidékfejlesztést, iparpolitikát már más minisztériumok viszik.Szoros együttműködésben képzeli el a minisztérium működését a miniszterelnökkel és a kormány tagjaival. Mindenkit meghallgatna, nem csak a nagy kamarákat.Nagy szerint a fejlesztő állam koncepciójából indulnak ki – nomen est omen –, fenntarthatóan, pénzügyi stabilitási szempontokat figyelembe véve.

„A gazdaságnak az a jó, amikor pénzbőség van, ez most nincs”, ehelyett válságos időket élünk, mondta. „Olyan helyzetben vagyunk, amilyet még nem láttunk, ebben a helyzetben az én feladatom a válságkezelésben való részvétel.”

Kiemelt feladatai közé fog tartozni a beruházások élénkítése, a magas beruházási ráta fenntartása. Ez az arány jelenleg Magyarországon 27 százalék felett van, ha legalább 25 százalék felett marad, akkor szerinte sikeres lesz az ország. Csakhogy ez „pénz nélkül nem megy”, annak a költségvetésből, uniós forrásokból vagy pénzügyi eszközökből kellene jönnie, amihez hitelezésre kell ösztönözni a bankokat.Tartaná az idei 4,9 százalékos költségvetési hiánycélt, jövőre pedig a 3,5 százalékot. Az államadósságot is csökkenteni kell, abban könnyebb dolgunk van, ki lehet nőni a GDP növekedésén keresztül – mondta.Nagy szerint az alacsony hitelkamatok korszaka véget ért, olyan magasak lesznek, hogy az emberek nem akarnak majd hitelt felvenni. A hitelpiac zavartalan működéséért szükség van a jegybank és a kormány együttműködésére. Újraindítana a Növekedési Hitelprogramot és emelné az Eximbank hitelezési kapacitásait is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési-miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyûlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Mit kérdeztek tőle?

Arról, hogyan érintheti Magyarországot egy esetleges orosz energiaembargó az EU részéről, azt mondta: hatástanulmányuk alapján egy azonnali olajembargóval 30 százaléknyi fogyasztó nem tudna benzint venni, de ha 1,5-2,5 éves átmeneti idővel léptetnék életbe, akkor is brutális ársokk jönne a Brent olaj áremelkedése miatt.

Az egész témát vörös posztónak tartja:

„Nagyon sajnálom, hogy sok más kormány ilyen elemzéseket nem lát.”

Hogy Paks II. a mostani helyzetben hogyan szolgálja az energiafüggetlenséget, Nagy szerint háború ide vagy oda, „nincs különbség függőség tekintetében aközött, hogy az oroszokkal vagy másokkal van szerződésünk az építésre”, és a területért felelős miniszter (Szijjártó Péter) is megígérte, hogy felgyorsítja a folyamatot.Ami a zöld témát illeti: az ő szótárában „mostantól önellátót jelent”.Adó- és járulékpolitikai kérdésekben kiállt az eddigi kormányzati törekvések (adóék csökkentése) és családtámogató szemlélet mellett.

„A demográfiai fordulatnak el kell következnie, 2,1 fölé kell vinni a Magyarországon a termékenységi rátát”

– mondta. (Ez tavaly 1,57 volt.)

Így, hogy lesz 4-5, gazdasági feladatokkal foglalkozó tárca, hogyan fogják kavarodás nélkül szétosztani a feladatokat? – kérdezte a bizottságot vezető ellenzéki Vajda Zoltán. Nagy szerint eddig is voltak olyan feladatok, amelyek új minisztériumot kaptak, csak olykor átkerültek máshova, azzal pedig felemelték a rangját bizonyos kérdéseknek, hogy ezek most miniszteri hatáskörbe kerültek (pl. területfejlesztés).

„Van telefon, email, leülnek ebédelni az emberek, én szeretek leülni együtt ebédelni például Varga Mihállyal és megbeszélni az ország problémáit”

– tette hozzá.

A miniszterjelölt szerint egyes területeken nem a magyar cégek felfuttatása a cél, ami más országok versenyelőnyéből fakad, például a német autóiparban is a külföldi cégek hazai boldogulását kell támogatni. Bizonyos ágazatokban viszont a hazai tulajdont kell továbberősíteni, például az élelmiszer-kiskereskedelemben, az építőiparban vagy az építőipari alapanyaggyártásban és kitermelésben.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési-miniszterjelölt (b) beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Jobbról Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Fotó: MTI/Kovács Attila

The post Őrá bízta a kormány a válságkezelést: mit tervez Nagy Márton? first appeared on Forbes.hu.

The post Őrá bízta a kormány a válságkezelést: mit tervez Nagy Márton? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés