:

Messi, LeBron James, Ronaldo – ők a világ legjobban kereső sportolói 2022-ben

Messi, LeBron James, Ronaldo – ők a világ legjobban kereső sportolói 2022-ben

Visszavette első helyét Lionel Messi az amerikai Forbes a világ 50 legjobban fizetett sportolóját összesítő listáján. Cristiano Ronaldo a harmadik helyen végzett, míg a két sztárfocista közé LeBron James ékelődött be a második helyre. A klubváltások költségeit a marketingszerződések tudták ellensúlyozni, miközben feltörekvő üzemmódba kapcsoltak a kriptoszponzorációk is.

Klubváltó legendák

Lionel Messi tavalyi ezüstérmesként került a Forbes-lista élére idén, így 2019 után ismét ő a világ legjobban fizetett sportolója. 130 millió dolláros jövedelme nem változott egy év alatt, viszont a szerkezete átrendeződött. A Barcelona labdarúgó sztárjának tavaly augusztusi átigazolása a Paris Saint-Germain csapatába a klubfizetését közel 22 millió dollárral 75 millió dollárra mérsékelte az amerikai Forbes becslése szerint. A kiesést a szponzori szerződéseinek gyarapodása tudta kiegyenlíteni, ahová az Adidas, a Budweiser és a Pepsi mellé immár felsorakozott a Socios is partnerként. A blokklánc technológiára épülő app rajongói tokeneket árusít, márciusban pedig évi 20 millió dolláros szerződést írtak alá Messivel.

Cristiano Ronaldo helyzete sokban hasonlít Messiére: évek óta a 100 milliós álomhatár felett kereső sportolók táborát erősíti, tavaly augusztusban pedig argentin kollégájához hasonlóan szintén klubot váltott: a Juventus után visszatért régi állomáshelyére a Manchester Unitedhoz. 115 millió dolláros fizetésével őrzi tavalyi harmadik helyét. A klubtól kapott járandósága neki is csökkent 10 millió dollárral, a szponzorációból ugyanakkor 5 millió dollárral többet tudott bezsebelni, amit a közösségi médián kiépített hatalmas, 690 milliós követőtáborának is köszönhet.

Üzlet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
Az 560 milliós állami támogatással készült Katinka-filmre alig több mint hatezer jegyet adtak el
Legyél jobb! Jónap Richárd 9 perc olvasás
Tom Brady: a biológiai csoda, aki emberek milliárdjainak lehetne követendő példa
Legyél jobb! Jónap Richárd 11 perc olvasás
The Last Dance: első ránézésre kosárlabdasorozat, valójában ingyenes coaching mindenkinek, aki jobb akar lenni

Az elmúlt évtized két topfutballistája közé LeBron James, a Los Angeles Lakers kosarasa futott be nevető másodikként, így 2019 után nem ismétlődött meg a két focista duplázása a lista élén. James 121 millió dolláros fizetésével felülmúlta tavaly beállított rekordját a legjobban kereső NBA-játékosként, ráadásul idén tizedik sportolóként belépett a 100 millió dollárt kereső sportolók elit klubjába. (Messinek és Ronaldónak ez eddig 5-5 alkalommal sikerült.)

A tavalyi első helyezett Conor McGregor MMA-harcos visszacsúszott a 35. helyre: 180 millió dolláros keresete 43 millió dollárra apadt. A kiábrándítónak tűnő eredményt McGregor saját írwhisky-márkájának tavalyi eladása magyarázza, ami becslések szerint 150 millió dollárt hozott a sportoló konyhájára.

Növekvő összkereset, előretörő kripto

Az 50 fős lista összkeresete idén majdnem elérte a 3 milliárd dollárt. Ez új rekord, 8 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. A top 10 összjövedelme némileg csökkent a tavalyi McGregor-deal torzító hatása miatt, ugyanakkor a bejutási küszöb tovább emelkedett 8 százalékkal, idén 81 millió dolláros jövedelemmel lehetett bekerülni a 10 legjobban kereső sportoló közé.

Új elemként érkeztek a sportmarketing eszköztárába a kriptovaluták és az NFT-platformok. Messi Socios-kampányán kívül Stephen Curry és Tom Brady a kriptovaluta-váltó FTX-szel kötött szerződést. LeBron James a kriptovaluta-kereskedési platformot üzemeltető Crypto.com partnere lett, míg a ligatárs Kevin Durant a versenytárs Coinbase-hez szegődött.

A világ 10 legjobban fizetett sportolója 2022-ben

Lionel Messi, 130 millió dollárLeBron James, 121,2 millióCristiano Ronaldo, 115 millióNeymar, 95 millióStephen Curry, 92,8 millióKevin Durant, 92,1 millióRoger Federer, 90,7 millióCanelo Alvarez, 90 millióTom Brady, 83,9 millióGiannis Antetokounmpo, 80,9 millió

The post Messi, LeBron James, Ronaldo – ők a világ legjobban kereső sportolói 2022-ben first appeared on Forbes.hu.

The post Messi, LeBron James, Ronaldo – ők a világ legjobban kereső sportolói 2022-ben appeared first on Forbes.hu.