:

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin háborúja miatt – Legfontosabb híreink szerdán

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin háborúja miatt – Legfontosabb híreink szerdán

Mariupol védői több hónapos küzdelem után feladták a harcot, így elesett az Azovi-tenger melletti város utolsó bástyája, az Azovsztal acélmű is. Oroszország szerint az acélmű csaknem ezer védője adta meg magát. Orosz területre szállítják őket, további sorsuk bizonytalan. A kelet-ukrajnai Luhanszkban folytatódik az erőteljes orosz offenzíva. Eközben Finnországot követően Svédország is kérelmezte a NATO-ba történő felvételét, a finn parlament pedig jóváhagyta az ország NATO-csatlakozási szándékát. Finnország belépésével a NATO-nak újabb, 1340 kilométeres határa lesz Oroszországgal. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, Moszkva majd levonja a következtetéseket a két ország csatlakozása után. Szerda reggel Finnország és Svédország együtt nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérvényét a NATO brüsszeli főhadiszállásán.

Az elmúlt órák legfontosabb történései:

1. Megadták magukat az Azovsztal védői, ezzel végleg elesett Mariupol. Az ukrán katonákat Oroszországba szállítják, ahol a hírhedt Azov-zászlóalj tagjaira akár 10–20 év is várhat. Oroszország szerint az Azovsztal csaknem ezer védője adta meg magát.  
2. Ann Linde svéd külügyminiszter aláírta országa hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét, ezzel Svédország két évszázados katonai semlegességnek vet véget. A finn parlament jóváhagyta a NATO-tagság iránti kérelmet. Szerdán a két ország együtt nyújtotta be csatlakozási kérvényét a szövetség brüsszeli főhadiszállásán.
3. Erőteljes orosz offenzíva zajlik Luhanszk megyében, amelynek 90 százalékát már ellenőrzik az orosz csapatok.
4. Az orosz köztévében egy elemző úgy nyilatkozott, az Ukrajna ellen vívott háború sokkal rosszabb lesz Oroszország számára, amely az Egyesült Államok által támogatott tömeges ukrán mozgósítással néz szembe, miközben Oroszország szinte teljesen elszigetelődött a nemzetközi porondon.
5. Itt az Európai Bizottság terve: fokoznák a védelmi kiadásokat.
6. Az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék.
7. Újabb tagállamoknak nyújt támogatást az EU, köztük Magyarországnak is.
8. Orosz páncélvonatot robbanthattak fel Ukrajnában a megszállás ellen harcoló területvédelmi erők.

Hirdetés

Cimkék

Keresés