:

ENSZ-főtitkár: Globális élelmiszerhiányt okozhat a háború

A krízis akár évekig is eltarthat, figyelmeztet az ENSZ.

A BBC cikke arról ír, az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint a folyamatosan emelkedő élelmiszerárak számos országban súlyosbították a válságot és akár hosszú távú éhínséggel is szembe kell nézniük, ha az ukrán export nem tud visszaállni a háború előtti szintjére.

A háború miatt megszűnt az ukrán kikötők ellátása, ahonnan egykor hatalmas mennyiségben exportáltak étolajat, gabonaféléket, kukoricát és búzát. Ez csökkentette a globális kínálatot, az alternatívák ára pedig az egekbe szökött: az ENSZ felmérései szerint tavalyhoz képest 30 százalékkal többet kell fizetnünk most az élelmiszerekért.

Guterres szerdán azt mondta, hogy a háború, a klímaváltozás és a koronavírus-járvány hatásai együttesen

több tízmillió embert sodorhat az élelmezési bizonytalanság, majd az alultápláltság, a tömeges éhezés és az éhínség szélére”.

A főtitkár szerint egyelőre elegendő étel jut mindenki számára, de a mostani egy olyan égető probléma, ami ellen ha nem cselekszünk sürgősen, világszerte élelmiszerhiány fog kialakulni. Guterres egyedül az ukrán élelmiszertermelés visszaállításában, és az Oroszország és Fehéroroszország által termelt műtrágya világpiaci visszaintegrálásában látja a megoldást. A BBC kiemeli, hogy Guterres ugyanazon a napon szólalt fel, amikor a Világbank bejelentette, hogy 12 milliárd dollár értékben támogatja az élelmezési bizonytalanságok elleni küzdelmet.

Oroszország és Ukrajna a világ gabonatermelésének 30 százalékát teszik ki, az utóbbi a háború előtt 4,5 tonna mezőgazdasági terméket exportált havonta a kikötőin keresztül. Az ENSZ adatai szerint jelenleg 20 millió tonnányi gabona állhat szállításra várva egész Ukrajna-szerte, amik ha egyszer elhagyják az országot, enyhíthetik a globális piacra irányuló nyomást.

The post ENSZ-főtitkár: Globális élelmiszerhiányt okozhat a háború first appeared on Forbes.hu.

The post ENSZ-főtitkár: Globális élelmiszerhiányt okozhat a háború appeared first on Forbes.hu.