:

Kiderült, mennyiért kelt el az egyik legmenőbb magyar startup

Kiderült, mennyiért kelt el az egyik legmenőbb magyar startup

A pénzügyi jelentés szerint a Svájci Posta 47 millió svájci frankot, azaz mai árfolyamon 17,7 milliárd forintot fizetett az IT-biztonsággal foglalkozó Tresorit 89,78 százalékáért.

2021 júliusában jött a hír, hogy az iparágán belül technológiai éllovasnak számító Svájci Posta többségi tulajdont szerzett a magyar alapítású IT-biztonsági Tresoritban, ezzel a magyar startupökoszisztéma egyik emblematikus szereplője kezdett új fejezetet.

Akkor csak annyit lehetett tudni, hogy a teljes pénzügyi befektetői kör tulajdonrésze a felvásárlóhoz kerül, ősszel kiderült, hogy 89,78 százalék kelt el, a frissen közzétett pénzügyi jelentésből pedig kiderül, hogy 47 millió svájci frank, azaz közel 17,7 milliárd forint volt a vételár.

2021-es exitlistánkon 2. helyen szerepelt a Tresorit-akvizíció, amelynek értékét 23,7 milliárd forintra becsültük.

A kisebbségi tulajdonrész továbbra is a menedzsment kezében van. Balról jobbra: Szebeni Szilveszter információs igazgató, Hartung István technológiai igazgató, Lám István ügyvezető, Szilágyi György termékfejlesztési igazgató, Skaliczki Andrea pénzügyi igazgató. Fotó: Sebestyén László

Tényleg rengeteget költ a cég digitalizációra

Amikor az alapítók a felvásárlás részleteiről meséltek, említették, hogy a cég bevásárlókörúton van, és komoly pénzeket fordít a digitalizációja felpörgetésére. Ezt a pénzügyi jelentés részletei is alátámasztják.

2020-ban összesen 21 millió svájci frankot költöttek akvizíciókra, 2021-ben már 229 milliót.

A kiemelt felvásárlások között a Tresorit mellett szerepel még a svájci médiacég, a Livesystems Group, ennek 100 százalékáért a posta 88 millió svájci frankot fizetett.

T-System+DHL+OTP

A Svájci Posta célja az volt, hogy a Tresorit technológiájával fejlessze tovább a digitális szolgáltatásait, de nem csak ez az egyetlen akvizíciójuk az ügyben: összesen hárommilliárd svájci frankot, azaz közel ezermilliárd forintot mozgósítanak a digitalizációjuk és adatvédelmük fejlesztésére a közeljövőben. A felvásárló a Svájci Postán belül a kommunikációs szolgáltatások üzletága, ide tartozik az e-posta és a titkosított email szolgáltatásuk is, a Tresorittal bővítik a portfóliót és az adatbiztonsági kompetenciáikat.

Bár a cég neve szerint posta, de kommunikációs, logisztikai, lakossági pénzügyi és közlekedési szolgáltatásokat is nyújt, évtizedek óta a világ egyik leginnovatívabb állami cégeként tartják számon.

Sokkal inkább úgy kell elképzelni, mint ha a T-Systemst összegyúrnánk az OTP-vel, a DHL-lel. Nagy konglomerátum, összehasonlításképp majdnem akkora, mint a Mol

– mondta akkor a Forbesnak Lám István, a Tresorit társalapítója.

A 2021-es exitlista 2. helyén szerepelt a Tresorit-akvizíció

Iparági standardot alkottak

A Tresoritot 2011-ben alapította Lám István, Szebeni Szilveszter és Szilágyi György, szabadalmaztatott technológiájuk a végpontok közötti titkosításra épül: ez garantálja, hogy a felhőben tárolt fájlokhoz a feladón és címzetten kívül egyetlen harmadik fél, így maguk a Tresorit mérnökei sem férnek hozzá.

A végpontok közötti titkosítás az indulásukkor újdonságnak számított, a Tresorit pedig úttörője volt annak a folyamatnak, amelynek révén mára iparági standarddá vált.

A Tresorit megtartotta saját brandjét, és önálló egységként működik a Svájci Postán belül.

Több ebből Válogathattak a felvásárlók között – az exit részleteiről mesélt a Tresorit Mi köze a svájci postának Mészáros Lőrinchez és az OTP-hez? Már az első pizza mellett globális céget akartak építeni – az év felvásárlása belülről

The post Kiderült, mennyiért kelt el az egyik legmenőbb magyar startup first appeared on Forbes.hu.

The post Kiderült, mennyiért kelt el az egyik legmenőbb magyar startup appeared first on Forbes.hu.