:

Teljes a káosz a könyvpiacon, jelentős drágulás jöhet

Teljes a káosz a könyvpiacon, jelentős drágulás jöhet

Teljes a kiszámíthatatlanság a magyar könyvpiacon. Ami biztos, hogy jelentős drágulás jön.

Nyomdaipari és könyvpiaci szereplők szerint jelentős drágulás jöhet a könyvek fogyasztói árában. A témában a G7 írt összefoglaló anyagot.

Tavaly az év második felében az egyre növekvő cellulúzárak miatt összeomlott a nyomdák papírellátása – a folyamat vége ma még mindig nem látszódik, a magyar könyvkiadók viszont már nem tudják tovább lenyelni a költségnövekedést.

A gazdasági portál cikke azt írja, évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megjelenések és a könyvek árképzése körül: előfordul, hogy már gyártás közben változtatnak a könyv árán. Hogy pontosan hány százalékos áremelkedésre számíthatunk a magyar könyvpiac éves forgalmának jelentős részét kitevő karácsony előtti hónapokban, pontosan nem lehet tudni, illetve azt sem, hogy mennyire borítják meg ezek a változások a nagyjából 55 milliárd forintos hazai könyvpiacot.

Legyél jobb! Váradi Ibolya 18 perc olvasás
Nem érdemes úgy élni, hogy nem fér bele napi fél óra olvasás – interjú Szabados Ágnessel
Üzlet Fekete Emese 2 perc olvasás
50 könyv, amit egy vezetőnek vétek nem ismernie – itt az első Bridge Booklist

Miért várható, hogy drágulnak a könyvek?

Tavaly a betiltott műanyagtermékek pótlása és a házhoz szállítások miatt jelentősen megnőtt a cellulóz iránti kereslet az egész világon – ki is lőtt az ára. A különböző papírtípusokból emiatt hiány keletkezett a nyomdákban, a beszállítók és üzemek kvótákat vezettek be.Orgován Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke a G7-nek azt nyilatkozta, remélték, hogy idén év közepére megnyugszik a papírpiac és lecseng a válsághelyzet, de egyelőre ennek „semmi jele”.Becslése alapján tavaly ősszel átlagosan 50 százalékkal került többe a papír az egy évvel korábbi árakhoz képest, idén januárra ugyanez az adat száz százalék. Az ofszetpapír ára egy év alatt megduplázódott, idén év közepére pedig még a januári árhoz képest is 30 százalékot emelkedett.A papír árának emelkedése mellett a forint gyengülése, az infláció, a szakemberhiány, a minimálbér-emelkedés, a nyomdagépek alkatrészellátásának akadozása és a nyomdafestékek hiánya is hozzájárul a dráguláshoz.A G7 idézi Nyáry Krisztián írót, a Líra kiadói csoport kreatív igazgatóját is, aki szintén a piac kiszámíthatatlanságáról beszélt, mint mondja, nem tudják megmondani, mennyivel fognak többe kerülni a könyvek év végére, és azt sem, mikorra állnak helyre az ellátási láncok.

The post Teljes a káosz a könyvpiacon, jelentős drágulás jöhet first appeared on Forbes.hu.

The post Teljes a káosz a könyvpiacon, jelentős drágulás jöhet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés