:

Egy Nap-szerű csillagtól érkezhetett a 45 éve észlelt titokzatos jel

Egy Nap-szerű csillagtól érkezhetett a 45 éve észlelt titokzatos jel

Egy amatőr csillagász annak a régiónak a több ezer csillagát vizsgálta meg, amelyből a híres Hűha! jel érkezett – írja az IFLScience. A friss tanulmány alapján amennyiben a 45 éve észlelt sugárzás mesterséges eredetű, úgy egy, a Naphoz hasonló csillag rendszeréből származhat.

1977. augusztus 15-én az Ohiói Állami Egyetem Big Ear rádióteleszkópja egy izgalmas jeleket fogott. Néhány nappal később Jerry Ehman csillagász az adatok átfésülése közben felfigyelt a jelsorozatra, a papíron pedig az érdekes adatok mellet egy „Wow!” (Hűha!) feliratot hagyott.

A jelre eddig nem találtak biztos magyarázatot, egyes kutatók szerint a kibocsátást egy idegen civilizáció hozhatta létre.

Sem azelőtt, sem azóta nem detektáltak ugyanilyen jelet. A Hűha! egy olyan frekvenciatartományban volt, amely viszonylag mentes a háttérzajtól, így alkalmas lehet a más fajokkal való kommunikációra.

David Clapp / Getty Images

Alberto Caballero amatőr csillagász új tanulmányában az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének adatait elemzi. Olyan csillagokat keresett, amelyek a jel forrásrégiójában fekszenek, és amelyek körül keringhet lakható bolygó. Érdemes kiemelni, hogy a kutatás nem ad magyarázatot a Hűha! természetére, csak leszűkíti a lehetséges égitestek körét, amennyiben a jel mesterséges eredetét feltételezünk.

Caballero szerint egyetlen igazán jó jelölt jöhet számításba, ez pedig a 2MASS 19281982-2640123 jelű objektum. Úgy véli, a Nap-szerű csillagot érdemes lenne alaposabban is megfigyelni, hogy észlelni tudják körülötte a potenciális bolygókat. Caballero emellett további 14, kevésbé ígéretes jelöltet is azonosított.

The post Egy Nap-szerű csillagtól érkezhetett a 45 éve észlelt titokzatos jel first appeared on 24.hu.