:
Breaking News

Ők az idei Libri díjasok

Ők az idei Libri díjasok

Egy kétmondatos, hosszú elbeszélés, egy politikai szatíra, két önéletrajzi kötet, az egyik az identitáskeresésről, a másik a balkáni háború hatásairól, két novellás- és két verseskötet – többek között ezek a könyvek voltak a jelöltjei az idei Libri irodalmi díjnak. Az olvasók közül több mint 22 ezren szavaztak. Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor lett a két díjazott.

G. Tóth Ilda kulturális sorozata: ajánlók, történetek és interjúk színházról, könyvekről, zenéről – meg bármiről, ami kultúra.

„Ez tehát az a regény, amely megjelenésével megrengette, megrángatta, tépte-vonta a világot, amely mondatok tevepatáival tapodja, betűvágtával kopogja, szóharanggal kongatja, anekdoták lángnyelveivel lobogja az igazságot, és annak fordítottját, visszáját, fonákját, árnyékát, reciprokát, egy olyan országban, ahol az a törvény, hogy a sokaság kevésre se vigye, ahol mindőnk akarata, hogy a sólyom repüljön, a vakond túrjon, de legyen, aki megmondja, kiből lehet sólyom. A tigris kiscica ugyan, de a bajszával érdemes vigyázni!” Így méltatta Bödőcs Tibor Mulat a manézs című politikai szatíráját Beck Zoltán, a Libri irodalmi díj zsűrijének egyik tagja, miután a humorista elnyerte a közönségdíjat a 2022-es megmérettetésen.

Már a díjátadó előtt egy nagyobb összegben mertem volna fogadni, hogy Bödőcs elviszi a közönségdíjat kíméletlen politikai szatírájával, amely arról szól, milyen egy cirkuszdiktatúrában élni. Ahol a népnek az a fő dolga, hogy jóllakjon, és közben igyon is hozzá.

Az Addig se iszik és a Meg se kínáltak után ez a legnépszerűbb hazai standupos harmadik könyve.

A Mulat a manézs Hettikánia, a cirkuszország harmincadik születésnapjáról szól, valamint Luigi King Porondmesterről, aki cirkuszigazgatóból lett populista diktátor. A sírva vigadó regényben Bödőcs a rá jellemző szókimondással megállapítja: „A politika az, mikor nyolc majom el akar osztani négy banánt.”

Nem meglepő, hogy a regény tele van áthallásokkal, pontos leírását adja a mai, dezinformáción és tömeghipnózison alapuló hatalomnak. Luigi King kampánytanácsadója, Szurkovics azt mondja:

„A nép tudja, hogy élete lehetne jobb is, de fél, hogy rosszabb lesz. Ezt kell kihasználni!”

A hetedik

A Libri irodalmi díjakat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft., és idén a hazai kulturális élet 189 képviselője tett javaslatot, hogy a 2021-ban megjelent alkotások közül melyik könyvekből válasszon a szakmai zsűri, illetve szavazzon a közönség. A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.
2022-ben a döntőbe jutott könyvek:

Bartók Imre: Lovak a folyóban (regény)Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs (politikai szatíra)Danyi Zoltán A rózsákról (regény)Gerlóczy Márton Fikció 1. – A katlan (önéletrajzi regény)Keresztury Tibor Hűlt helyem (regény)Krasznahorkai László Herscht 07769 (elbeszélés)Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról (novelláskötet)Tóth Krisztina Bálnadal (verseskötet)Vonnák Diána Látlak (novelláskötet)Závada Péter Gondoskodás (verseskötet) A tíz döntős könyv. Fotó: Libri

A szakmai díjat Krasznahorkai László Herscht 07769 című elbeszélése kapta, ami összesen két mondatból áll. A második mondat több mint négyszáz oldalon át kitart, és a hatalmas termetű, jólelkű falmosó, Florian Herscht történetét meséli el, onnantól, hogy feladta a levelét Angela Merkelnek. A díjátadó műsorvezetője, a zenetörténész Bősze Ádám nem hagyta ki, hogy néhány mondatot mondjon Johann Sebastian Bachról, akinek a zenéje bekúszik a sorok közé.

„Egy regény, amelyben a kisemberek leghétköznapibb sorsa érintkezik a világmindenség fizikájával és zenéjével, és amelyben az emberek élete nem ér többet, mint a farkasoké. Egy regény, amelynek hőse akár én is lehetnék, de mégsem. Egy regény, amelynek hősével nem szeretnék ma a kegyetlen éjszakában találkozni, de mégis szeretném megérteni a lelkét. Kivételes erejű írónk új regényét ünnepelhetjük, a kevesek egyike ő, akit itthon és a világban is szeretnek. Hiába németek most a hősei, megjegyzem, kelet-németek, éppen olyanok ők, mintha itt laknának a sarkon.” Így méltatta Károlyi Csaba, a zsűri tagja Krasznahorkai László alkotását.

A személyes kedvencem a tíz döntős közül Danyi Zoltán A rózsákról szóló regénye.

A főszereplő, egy rózsakertész úgy érzi, szüksége van tüskékre, hogy szúrjanak, karmoljanak, mivel úgy képzeli, hogy ha a rózsáktól kapott sebek gyógyulni kezdenek, a betegsége okozta sebek is behegednek. A rózsák segítik kirángatni a háború okozta traumatikus állapotból is. A civilben valóban rózsakertész vajdasági író már írt egy merész könyvet a délszláv háborúról, A dögeltakarító címe a srebrenicai és a koszovói népirtás áldozatainak tömegsírba temetésére utalt.

A Libri hetedszer díjazott, az első évben Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötete vitte el a szakmai díjat, aztán Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetével nyert, majd Tompa Andrea, Szvoren Edina, Láng Zsolt következtek, tavaly pedig Bereményi Géza Magyar Copperfieldje lett a díjazott. A közönségdíjat legutóbb Grecsó Krisztián verseskötete, a Magamról többet vitte el.

A díjakkal járó jutalom összege kétmillió forint, a díjazott könyvek pedig harmincmillió forint médiatámogatást is kapnak, hogy még több olvasó figyelmét felhívhassák rájuk.

A közönségtől idén több mint 22 ezer szavazat érkezett, a tavalyinál is több.

A borítóképen Bödőcs Tibor / Fotó: Libri

Legyél jobb! G. Tóth Ilda 11 perc olvasás
Bereményi Magyar Copperfieldje kapta a Libri irodalmi díjat, Grecsó bármit ír, falja a nagyközönség
Print Fekete Emese 9 perc olvasás
A (szerintünk) legjobb 50
A jó élet Forbes 2 perc olvasás
Láng Zsolt Bolyaija a Libri irodalmi díj nyertese, a közönségdíjat Grecsó Krisztián kapta

The post Ők az idei Libri díjasok first appeared on Forbes.hu.

The post Ők az idei Libri díjasok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés