:

Semmelweis-film készül 2,3 milliárdos állami támogatással, Vecsei H. Miklóssal a főszerepben

Semmelweis-film készül 2,3 milliárdos állami támogatással, Vecsei H. Miklóssal a főszerepben

Nagy pénzt kapott az SZFE-kurátor és a 20. leggazdagabb magyar.

Mozifilm készül A láthatatlan gyilkos címmel „az anyák megmentőjéről”, Semmelweis Ignácról, a főszerepben a színházi szerepeiről, az Egynyári kaland című sorozatból, vagy épp a Poket zsebkönyvek alapítójaként is ismert Vecsei H. Miklóssal, a rendezői székben az Oscar-jelölt Koltai Lajossal (Sorstalanság), valamint a Nemzeti Filmintézet (NFI) döntőbizottsága részéről május 3-án megszavazott, 2 263 184 096 forintos gyártási támogatással – közölte az NFI a Forbes.hu-val.

Mit jelent ez a 2,3 milliárd forint?

Az NFI rendszere szerint A láthatatlan gyilkosnak korábban odaítélt támogatások:

2020. szeptember 1. – 4 millió forint forgatókönyv-fejlesztésre,2021. február 9. – 3,6 millió forint további forgatókönyv-fejlesztésre,2021. június 15. – kb. 3,7 millió forint újabb forgatókönyv-fejlesztési körre,2022. január 11. – kb. 78 millió forint gyártás-előkészítésre.Így a film eddig összesen 2 352 294 096 forintos NFI-támogatásra pályázott sikerrel.

Kik a producerek?

A producerek Vida József és Lajos Tamás, az előbbi a Bankholdingból kiszállt Takarék-vezér, Mészáros Lőrinc zászlóshajója, az Opus Global frissen kinevezett vezérigazgatója, aki 76,7 milliárd forintos becsült vagyonával Magyarország 20. leggazdagabb embere, egyben a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm producere – no meg Sercegés és erdőzúgás szakácskönyv szerzője.

Az 50 leggazdagabb magyar 2021-ben – katt a Forbes listájáért!

Lajos Tamás a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriumának tagja, produkciós cégei révén rendszeresen sikerrel pályázik nagy összegű gyártási támogatásokra az NFI-nél, csak néhány példa:

Apró mesék: 484 250 000 forint,Post Mortem: 1 240 286 666 forint,Katinka: 559 700 000 forint,A játszma: 883 260 000 forint,Blokád: 1 472 860 000 forint.

Így tehát az NFI-nyilvántartás szerint A láthatlan gyilkos messze a legnagyobb állami gyártási támogatással készülő Lajos Tamás-produkció.

Több ebből Az 560 milliós állami támogatással készült Katinka-filmre alig több mint hatezer jegyet adtak el Szerepel-e Shane Tusup a Hosszú Katinka-filmben?

Erről szól a film

A Maruszki Balázs és Kormos Anett forgatókönyvéből készülő film 1847-ben fog játszódni, Semmelweist pedig ifjú korában, tanársegédként követi nyomon a bécsi szülészeti klinikán, ahogy – mint a közlemény fogalmaz:

„Egyszerre veszi fel a harcot a szülő nők láthatatlan gyilkosával és a konzervatív főnökei vaskalapos nézeteivel. Megszállottan kutat a gyermekágyi lázat kiváltó rejtélyes kórokozó után, amelyben segíti őt egy fiatal osztrák nővér. Az izgalmas nyomozás egyre közelebb hozza őket egymáshoz. A szenzációs felismerés azonban még nem jelent végső győzelmet: Semmelweisnek le kell győznie főnökei ellenállását is.”

„Fordulatos, romantikus történelmi filmet” ígér a bejelentés, Vecsei mellett Nagy Katica lesz a másik főszereplő.

Üzlet G. Tóth Ilda 5 perc olvasás
“Nem tudhatod, kinek mi az élettörténete, mit miért mond és miért teszi ezt vagy azt” – Vecsei H. Miklós portréja
Üzlet Vaszkó Iván 2 perc olvasás
Semmelweis-film készül 2,3 milliárdos állami támogatással, Vecsei H. Miklóssal a főszerepben

Ezt mondja a rendező

„Semmelweis úgy érzi, hogy a sors kiválasztottjaként az ő dolga, hogy megtalálja a láthatatlan ellenséget – a gyermekágyi láz okozóját. Minden támadás és intrika ellenére halad az útján, megszállott és megalkuvást nem ismerő személyisége vezeti. A kórház vezetése mindent megtesz, hogy Semmelweis útját megkérdőjelezze és keresztezze. Az igazi tehetség, aki megtalálta ösvényét, megy az útján, néha indulattól vezérelve. Semmelweis Ignác magatartás példáját kívánjuk továbbítani a nézőknek. A szenvedély, a kitartás és a következetesség sodró erejű filmjét szeretnénk elkészíteni – nagyszerű színészeket találtunk hozzá. A sors különös fintora, hogy mai világunk, 2020 óta ismét egy ilyen láthatatlan ellenséggel vívja csatáját”

– idézi a közlemény a rendezőt, Koltai Lajost, akit legjobb fényképezésért 2001-ben jelöltek Oscarra a Malènáért, és akinek rendezését legutóbb 2007-ben mutatták be, az Este című amerikai-német drámát.

Ekkor forgatják és mutathatják be

A forgatás júliusban kezdődik, előreláthatólag jövőre mutatják be a filmet a mozik.

The post Semmelweis-film készül 2,3 milliárdos állami támogatással, Vecsei H. Miklóssal a főszerepben first appeared on Forbes.hu.

The post Semmelweis-film készül 2,3 milliárdos állami támogatással, Vecsei H. Miklóssal a főszerepben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés