:

Szja-visszatérítés: erre kell nagyon figyelned az adóbevallásnál

Szja-visszatérítés: erre kell nagyon figyelned az adóbevallásnál

Máig lehet benyújtani az önállóan elkészített személyijövedelemadó-bevallást, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített adóbevallási tervezetet módosítani. Ez a határidő az szja-visszatérítés esetében is érvényes: utoljára igényelhetjük az adóbevallás sorain a választások előtt meghozott kedvezményt. Súlyos százezrek maradhatnak a fiókban, ha nem megfelelően adjuk be ma éjfélig az adóbevallásunkat. Mutatjuk, hogyan kell helyesen csinálni – annak is, aki már megkapta.

2022. május 20. – ez a NAV pirosbetűs ünnepe idén, eddig lehet beadni egyénileg a 21SZJA-bevallásokat, vagy ráokézni-módosításokkal élni a Vámhivatal által elkészített előzetes bevallási tervezetre.A tavaly év végén bejelentett szja-visszatérítés kicsit bonyolítja a családi kedvezményekre jogosultak adóbevallásának rendszeres menetét.A visszatérítést 2021. december 31-ig lehetett előzetesen igényelni; aki így tett (vagy a NAV tudta róla, hogy jogosult), az már február közepéig meg is kaphatta a maximum 809 ezer forintos összeget.Ma van a határideje a visszatérítés igénylésének is, az adóbevallásunk beadásával még nyilatkozhatunk a jogosultságunkról.Mutatjuk, hogyan kell cselekedni azoknak, akik még nem kapták meg – és azoknak is, akiknek már megérkezett a pénz.A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is ma éjfélig lehet rendelkezni, az szja-bevallástól függetlenül is.

Ha a férj már megkapta a visszatérítést

2021-ben született gyermek után az édesanya jogosult adó-visszatérítésre – ha ezt februárban nem kapta meg, mert a férje nevére érkezik a családi pótlék, akkor a máig leadható adóbevallással igényelheti. Közös érvényesítés esetén – úgy, hogy a férj veszi igénybe a teljes visszatérítési összeget – még a 21SZJA-01-es lapot is ki kell tölteni. Ezen a kedvezmény típusaként 1-t (Családi kedvezményt és adó-visszatérítést kívánok érvényesíteni) kell jelölni.

Csak azok kapták meg az szja-visszatérítést, akik nyilatkoztak, vagy a NAV családi pótlék alapján tudta róluk, hogy jogosultak. Máig lehet igényelni azoknak, akik még nem éltek a kedvezménnyel.

Ezzel még nem áll meg a teendők sora, a visszatérítés igényléséhez ki kell tölteni továbbá a 21SZJA-B lap családi kedvezmény levezetésére szolgáló 29-40. sorait és a 21SZJA-02 lap (A) blokkjában található nyilatkozatokat, valamint a 21SZJA-D lapon a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésére vonatkozó 97-104. sorokat.

Ezt online legegyszerűbben a Gyakori mezők menüben tudjuk megtenni, ott a Családi kedvezmény és a Gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítése mezőire kattintva érhetőek el a sorok.

Adóbevallás módosítása az szja-visszatérítés miatt

Könnyítette azok dolgát a NAV, akik már megkapták az szja-visszatérítést: ha februárban már megkapta valaki az összeget, akkor nincs további teendője az szja-bevalással kapcsolatosan – azaz csak a visszatérítés miatt nem kell módosítani a NAV által elkészített tervezetet.

Módosítani továbbra is akkor szükséges, ha van olyan jövedelmünk, amiről a NAV nem tud, ilyen például:

magánszemélynek bérbe adott ingatlan utáni jövedelem,az őstermelői jövedelem,az egyéni vállalkozói kivét, illetveaz egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme, ésminden olyan, az összevont adóalapba tartozó jövedelem, ami után a saját magunk fizettük meg 2021-ben negyedévente az szja-előleget;ha év közben nem érvényesítettük a családi adókedvezményt, illetve más kedvezményt, vagy azt az év közben igénybe vett kedvezmény összegétől eltérő összegben kívánjuk a bevallásában érvényesíteni;ha a kiutalt adó-visszatérítés összegével nem értünk egyet;ha nem adtuk meg az adó-visszatérítés kifizetéséhez szükséges utalási adatokat. Több ebből 4 tévhit az szja-visszatérítésről +1 jótanács, hogy kinek érdemes év végégig nyilatkozni Akár évek múlva is kérheted az adóvisszatérítést, mutatjuk hogyan Több százezer forint is visszajárhat a családnak az szja-bevallás után – mutatjuk, mire figyelj

Akkor is jár, ha a családi pótlékot nem kérjük

Nagyon fontos, hogy az szja-visszatérítést akkor is lehet igényelni, ha családi pótlékra jogosultak vagyunk, de azt nem kérjük. Ennek folyósítása ugyanis nem feltétele az adó-visszatérítésnek. A visszaigénylésre itt is két lehetőség van: a NAV által készített adóbevallási tervezet módosításával, vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-nyomtatvánnyal nyilatkozhatunk jogosultságunkról, és arról, hova kérjük a maximum 809 ezer forintos összeget.

Milyen jövedelmek után nem jár szja-visszatérítés?

Azok nem igényelhetik az szja-visszatérítést, akiknek 2021-ben csak külön adózó jövedelmük volt. Ilyen például a lakás eladásából származó jövedelem, osztalékjövedelem, árfolyamnyereség vagy tőzsdei ügyletek nyeresége. Adómentes bevételek (családi pótlék, ápolási díj, gyermekgondozást segítő ellátás és otthongondozási díj, gyermeknevelési támogatás, szociális segély és nyugdíj) esetén értelemszerűen szintén nem jár a visszatérítés.

Mikor érkezik a pénz?

Ha az szja-visszatérítést a május 20-ig leadható adóbevallásunkban érvényesítjük, a NAV a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül utalja ki a bevallásban megjelölt bankszámlaszámra vagy postai címre az összeget.

Az SZJA-visszatérítéssel kapcsolatos egyéb, speciális eseteknél fontos információkról a NAV dokumentumában lehet tájékozódni.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is ma éjfélig lehet rendelkezni, az szja-bevallástól függetlenül is.

The post Szja-visszatérítés: erre kell nagyon figyelned az adóbevallásnál first appeared on Forbes.hu.

The post Szja-visszatérítés: erre kell nagyon figyelned az adóbevallásnál appeared first on Forbes.hu.