:

Mehet a pénzünk a lecsóba – így drágul a nyár slágerétele

Mehet a pénzünk a lecsóba – így drágul a nyár slágerétele

Az egyszerű nyári örömök ranglistájának dobogós kajája kezdi elveszíteni a vonzerejét. A lecsó még mindig finom, még mindig egyszerű, de már nem annyira olcsó – igaz, a tomboló szezon még előttünk van. Nagy lelkesedéssel nyitottam meg az előszezont májusban, de a dőzsölésből kispolgári panaszkodás lett az infláció egy újabb áldozatáról.

Bevallom, az első sokk egy étteremben ért, nem a boltban. Egy budai kerthelyiségben a kolbászos lecsómért (sima nem volt) kovászos kenyérrel 3790 forintot kértek el, és nem Széll Tamás főzte. Annyira szíven ütött, hogy kiszámoltam, mi történne, ha otthon főzném meg ugyanezt abból a három összetevőből, ami szerintem a jó lecsóhoz kell (jó minőségű paradicsom, paprika és vöröshagyma), és nem lettem kiegyensúlyozottabb. Mivel elfogadom, hogy valakinek nem ennyire szerzetesi az ízlése és kedve szerint kolbásszal, tojással vagy rizzsel készíti (ez utóbbit már nagyon nehezen), az inflációhíradóhoz hozzávettük ezek árát is. Ez majd rászoktatja az embert a háromhozzávalós lecsóra.

!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");

A Központi Statisztikai Hivatal havi szinten gyűjti a legfontosabb termékek és szolgáltatások fogyasztói átlagárát, ezeket nyomon követve szépen kirajzolódik a lecsóinfláció mértéke.

A grafikonról jól látszik, hogy a júniusi szezonkezdetkor olcsóbbak lesznek a zöldségek, de a tendencia így is emelkedő. A szezontól függetlenül beszerezhető sertésvirsli kilónkénti átlagára például 2021 márciusában 2080 forint, 2022 áprilisában pedig már 2400 forint volt. Mivel ezek csak átlagárak, könnyen lehet, hogy a sarki zöldségeshez leugorva sokkal magasabb árakkal találkozunk.

A TOJÁS!

80 forint körül alakulhat a tojás ára a közeljövőben, de 55-60 alá biztosan nem megy, mert a háború, a takarmányárak és a madárinfluenza is nagyon felhajtják az árát. Ez a drágulás 2022 áprilisában még csak 58 forintos átlagárnál tart, de így is nagyon szembetűnő a drágulás az egy évvel ezelőtti 45 forintos átlagárhoz képest.

A Pénzcentrum figyelmét is felkeltette a filléresnek hitt étel drágulása, az ő elemzésük szerint 2020-ig több mint duplájára nőtt a lecsó alapanyagára. Amíg 2015-ben még 270, 2016-ban 345 forintból megvolt egy lecsó, addig 2017-2018-ra már 400 forint fölé emelkedett az ára, és 2019-re 593 forintra drágult az étel. 

Jó hír (?), hogy a rizs és a vöröshagyma kevésbé inflálódik, többnyire tartják az árukat, így egy júliusi csúcsszezonban még mindig jól ki lehet hozni az ebédet.

Ha ma akarnánk megfőzni egy virslis lecsót (2-3 főre) 1 kiló paprikából, fél kiló paradicsomból, fél kiló virsliből és 20 dkg hagymából, 3580 forintot fizetnénk a hozzávalókért.

Bezzeg régen

Az éttermek fogyasztói árai sem most lettek vendégbarátok. Egy 2018-as gyűjtésben a város legjobb lecsóiról az alábbi árak szerepeltek a lecsónál:

Gettó Gulyás: 1720 forint Hadik: 1299 forint, kolbászos: 1990 forint Törökméz: 1950 forint (török lecsó) Béla: 1440/1550/1660 forint Bárkert Bistro: 2750 forint St. Andrea Restaurant: 3600 forint

Ezek közül a helyek közül épp nem mindenhol adnak lecsót, de az, hogy 2018-ban a prémium kategóriás St. Andreában sem került annyiba a lecsó, mint ma egy teljesen átlagos bisztróban, sokat mond a drágulás mértékéről. Ahol megtaláltuk, ezeket az árakat találtuk a lecsónál:

St. Andrea: 3900 (grillezett kacsamájjal 6900) forint Törökméz: 2550 forint Vén Diák Étterem: 2750 forint

The post Mehet a pénzünk a lecsóba – így drágul a nyár slágerétele first appeared on Forbes.hu.

The post Mehet a pénzünk a lecsóba – így drágul a nyár slágerétele appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés