:

Újfajta lakáshitel a piacon: egy évig csak kamatot kell fizetni

A türelmi idős kölcsönnél az első évben csak a kamatot kell fizetni, és a havi törlesztés lényegesen alacsonyabb. A különbséget a második évtől, a tőketörlesztés megkezdésétől a futamidő végéig elosztva fizethetik vissza az adósok.

Az OTP most egész lakáshitel-családot indított halasztott tőketörlesztéssel, köztük 5, 10 és 20 éves kamatperiódusú hitelekkel. Az Évnyerő kölcsönöknél a türelmi idő 1 év, és a tőke törlesztését csak 12 hónap után kell elkezdeni – ismerteti az újfajta lakáshitel lényegét a Forbes.hu-hoz eljuttatott elemzésében Bank360.hu.

Ha egy 10 millió forintos, tízéves futamidejű lakáshitelt veszünk fel halasztott tőketörlesztéssel, úgy több mint 50 ezer forinttal lesz kisebb a havi törlesztő, mint halasztás nélkül egy ugyanilyen OTP kölcsön esetében. (A Bank360.hu a példakalkulációjában végig fix kamattal és 300 ezer forint havi jövedelemnek a bankba utalásával számolt.) Az Évnyerő kölcsön az első évben 70 127 forint törlesztővel jár, ami 76 százalékkal alacsonyabb, mint a halasztott fizetés nélküli hitelváltozaté, amely 123 533 forintos törlesztővel indul. 

A Bank360.hu elemzése szerint már létezik hasonló konstrukció Magyarországon, az OTP Otthonfelújítási Hitele, amely azonban csak azoknak elérhető, akik állami lakásfelújítási támogatást is igényelnek. Mivel a maximálisan 3 millió forintos Otthonfelújítási Támogatást az arra jogosult családok a felújítás befejeztével utólag kapják meg, a maximum 6 millió forintnyi hitel egyben előfinanszírozás is a számukra. Az utólag megkapott támogatásból ugyanis legjobb esetben akár a felvett tőke felét is előtörleszteni tudják, így a megmaradó hitelösszeg és annak havi törlesztőrészletei már jóval kisebbek lesznek a második évtől. 

A lakáshitelre is igaz az, hogyha egy jelentősebb összeget tudunk előtörleszteni (például az új lakást megvesszük a hitel segítségével, és csak azután tudjuk eladni a régit), akkor kedvező lehetőséget kínál ez a konstrukció. 

A halasztott tőketörlesztés megoldást jelent akkor is, ha a lakásvásárlás időszakában egyszerre túl sok költség merül fel, de a türelmi időt követően az adós már gond nélkül fizetni tudja a magasabb törlesztőrészleteket. Érdemes megjegyezni azt is, hogy halasztott fizetéssel nem tudunk nagyobb kölcsönt felvenni, mint egy sima lakáshitellel, hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

The post Újfajta lakáshitel a piacon: egy évig csak kamatot kell fizetni first appeared on Forbes.hu.

The post Újfajta lakáshitel a piacon: egy évig csak kamatot kell fizetni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés