:

Jönnek a mesterséges intelligenciával felturbózott magyar malacok – Ez a Pigbrother!

Jönnek a mesterséges intelligenciával felturbózott magyar malacok – Ez a Pigbrother!

Egy magyar szoftverfejlesztő cég az AI bevetésével forradalmasítaná a disznótartást. A Pigbrother névre hallgató megoldás iránt pedig már külföldről is komolyan érdeklődnek.

Terminátorként masírozó kiborg röfiket láttam lelki szemeim előtt, amikor először hallottam arról, hogy egy magyar cég a mesterséges intelligenciát ötvözi a malacneveléssel a Pigbrother projekt keretein belül. Az anyacég főhadiszállásán tett látogatás során persze kiderült, hogy a valóság nem ennyire teátrális, de azért még mindig meglehetősen izgalmas, érdekes, és nem utolsó sorban: iszonyú hasznos lehet.

Mi a Pigbrother?

A Pigbrother lényege, hogy a sertéshizlaló telepeken kamerák segítségével figyelik az állatokat, és ennek alapján a mesterséges intelligenciát is használó, saját fejlesztésű, vizuális jeleket feldolgozó és kiértékelő szoftver képes megmondani az állatok súlyát.

A működési elv igen logikus. Kép: PigBrother

Tehát nagyjából ugyanazt tudja, mint egy olyan szakember, aki évtizedek óta e területen dolgozik, csak vele ellentétben nem kell attól félni, hogy elcsábítja a konkurencia, elmegy nyugdíjba, beteg lesz, vagy egyszerűen megunja a disznólkodást.

Ráadásul egy ilyen automatizált rendszer képes éjjel-nappal működni, és gyakorlatilag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, eltérően az aranyszemű szakiktól, akiknek a száma folyamatosan csökken. A projekt vezetője azt árulta el, hogy a rendszer közel 98-99 százalékos hatékonysággal dolgozik, ráadásul a szoftver tanítható, és folyamatosan képzik is, tehát időről időre javul a teljesítménye.

Hogy működik?


A működési elv igen egyszerű: Kamerákat szerelnek fel a kutricák tetejére, amelyek naponta több ezer képet készítenek. Az állományokat egy központi számítógépbe továbbítják, ahol megtörténik ezek kiértékelése. Miután a szoftver elvégezte a munkát, a kapott adatokat a felhőbe küldi, ahol már bárki bárhonnan, akár a világ másik végéről is elérheti azokat.

A Pigbrother vizuális súlymeghatározáson alapszik. Kép: Pigbrother

Az alkalmazás képes az adatokból látványos grafikonokat, táblázatokat kreálni, és természetesen az adatok rendszerezhetőek különféle szempontok szerint is. Speciális hardverre nincsen szükség, hiszen a kiskereskedelmi forgalomban is beszerezhető IP kamerákat használnak, amelyeknél csak arra kell figyelni, hogy kellően strapabíróak legyenek, azaz ellenálljanak a nedvességnek és a külső behatásoknak.

Miért fontos? Miért jó?

Sok idő telik el, amíg egy sertéstelepen a frissen bekerült kismalacból nagy disznó válik. Ezen időszak alatt a fő cél a jószágok adott súlyra történő felhizlalása, hogy végül értékesíthessék őket a partnerek, azaz a húsfeldolgozó cégek vagy vágóhidak számára. E folyamat során többször kell a tápanyag összetételén változtatni függően attól, hogy milyen fejlettségi szinten tartanak a malacok, és éppen mit szeretnének velük elérni. Van egy időszak például, amikor erősíteni kell a csontjaikat, máskor pedig már a hústömeg növekedésén van a hangsúly. A fejlettségi szint pedig kiválóan meghatározható a súlyuk által, tehát a Pigbrother rendszer által nyújtott információk segítséget nyújtanak abban, hogy mindig a megfelelő tápot kapják a disznók.

Az agráriumot is eléri a digitalizáció. Kép: Pigbrother

Ennél is fontosabb talán, hogy a már említett partnerek meghatároznak egy ideális tömegablakot, tehát megmondják, hogy körülbelül hány kilogrammos állatot szeretnének kapni a beszállítótól. Ha ez teljesül, akkor azt prémiummal honorálják, szóval a tenyésztőknek anyagilag is megéri, ha megfelelnek az elvárásoknak, és nem utolsó sorban nem kell attól tartaniuk, hogy lecserélik őket. Amenyiben tudják, hogy az állomány egyedei mekkora tömegűek, akkor nem fordulhat elő, hogy sovány vagy éppen túletetett, túlhizlalt állatokat szállítanak le. Ez utóbbi eset elkerülésével pedig értelemszerűen rengeteg energia, valamint tápanyag takarítható meg.

Azáltal, hogy a telepek üzemeltetői képben vannak azzal, hogy hogyan halad a hízás, hiszen erről állandó, naprakész információkat kapnak, sokkal jobban tudnak előre tervezni a logisztikai feladatok végrehajtása során.

Magyarán korábban megrendelhetik a szállítást, nem fordulhat elő, hogy a kelleténél több állatot kellene bezsúfolni a raktérbe, és az sem, hogy félig üres malactaxi teherautók farolnak ki a hizlaldából. Az sem utolsó szempont, hogy a kameraképek kiértékelésével végzett súlymeghatározás egyáltalán nem stresszeli az állatot, ellentétben a hagyományos mérlegeléssel.

Mennyibe kerül?

A Pigbrother rendszereket nem úgy árulják, mint a kenyeret a boltban, hiszen minden egyes partnernél egyedileg meghatározott árat határoznak meg. A végösszeg függ a telep elhelyezkedésétől, a körülményektől, hogy mekkora az állomány, és annak mekkora részét akarják megfigyelni. Általában 20-30 százalékot vizsgálnak a kamerák, hiszen nincs arra szükség, hogy az összes malacot monitorozzák.

A kapott adatok egy alkalmazásban követhetőek nyomon. Kép: Pigbrother

A jószágok ugyanis ugyanolyan fejlettségi szinten kerülnek a telepekre, ugyanazt a tápot kapják, tehát egy bizonyos hányaduk megfigyelésével már pontos információkhoz lehet jutni. Emellett fontos az is, hogy milyen a hizlalda kialakítása, hiszen ahol például alacsonyabban van a tető, ott a kamerák értelemszerűen kisebb részt tudnak lefedni, így ilyenkor ezekből többre is van szükség, mint egy olyan épületnél, ahol magasabban van a plafon.

Mindenesetre általánosan elmondható, hogy egy nagyjából 600-1000 disznót nevelő telepen a Pigbrother ökoszisztéma kiépítése pár százezer forintos egyszeri költséggel megoldható.

Ezt követően pedig már csak egy lényegesen kisebb “havidíjat” kell fizetni a szolgáltatásért. A megtérülési rátával kapcsolatban emiatt aztán nem is tudtak pontos számokat mondani a fejlesztők. Ráadásul sok függ attól is, hogy a felhasználók hogyan használják fel a Pigbrother által szolgáltatott információkat. Tehát a rendszer önmagában nem csodafegyver, hanem egy olyan eszköz, amely folyamatosan szolgáltatott, pontos adataival nagyban segítheti a tenyésztők munkáját. Mindenesetre ezzel kapcsolatban a projekt vezetője azt árulta el, hogy ha a felhasználók tényleg megfelelően használják fel a kapott információkat, akkor a Pigbrother nagyon-nagyon hamar visszahozhatja az árát, és ezt követően már csak hasznot termel.

Kik csinálják?

A 2008-ban alapított En-Co Software Zrt. jelenleg egy durván 150 főt foglalkoztató, szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás. Az ügyfeleik között megtalálhatóak az állami szereplők épp úgy, mint a multinacionális cégek és KKV-k. A cég korábban kizárólag a megrendelők igényeihez idomuló alkalmazásokat készített, aztán a döntéshozók 2016 környékén határoztak úgy, hogy saját elgondolások alapján előállított termékekkel is piacra lépnek. Több kezdeményezéssel párhuzamosan indult el a Pigbrother is, azt követően, hogy a vállalat egyik vezetője hosszú estébe nyúló beszélgetést folytatott egy nagygazdával, aki felvázolta, hogy milyen problémákkal szembesült a sertéstenyésztés kapcsán. Ezután pedig már adta magát a dolog, hogy milyen válaszokat is adhatna egy mesterséges intelligenciát aktívan használó szoftverfejlesztő cég a felmerülő kérdésekre.

A Pigbrother jövőképe

Első látásra adta volna magát az a gondolat, hogy más állatok tenyésztésére is átültessék ezt a rendszert, de a dolog nem ennyire egyszerű. Alapvetően egy vizuális adatok feldolgozásán alapuló rendszerről van szó, amit nem lehet egy csettintéssel transzportálják mondjuk a marhák vagy csirkék univerzumába. Az En-Co is a Pigbrother evolúciójára törekedett inkább a közelmúltban, és így kidolgoztak egy olyan technológiát, amely alkalmas arra, hogy megszámlálja az állatokat. Ez a PigCount, ami nagyon hasznos lehet olyankor, amikor a disznókat felpakolják az autóra, elkerülve azt, hogy a járművek túlterheltek legyenek.

Külföldről is érdeklődnek a magyar technológia iránt. Kép: Pigbrother

A cégtől azt az infót kaptam, hogy a magyar sertéstenyésztők abszolút támogatónak bizonyulnak, és érdeklődnek a szolgáltatás iránt, amelynek értékesítése még csak a közeljövőben kezdődik igazán. Sőt, már külföldiek is figyelmét felkeltette ez a megoldás, és például amerikai piaci szereplőkkel is intenzív tárgyalások folynak. Szóval, ha minden jól megy, akkor a magyar mesterséges intelligenciával felnevelt malacok eláraszthatják majd a világot, már a közeljövőben is akár.

The post Jönnek a mesterséges intelligenciával felturbózott magyar malacok – Ez a Pigbrother! first appeared on Forbes.hu.

The post Jönnek a mesterséges intelligenciával felturbózott magyar malacok – Ez a Pigbrother! appeared first on Forbes.hu.