:
Breaking News

Nagyobbak lehetnek az ukrajnai orosz veszteségek, mint a Szovjetunió egyik látványos felsülésekor

A három hónapja tartó Ukrajna elleni háború a brit hírszerzés szerint már több áldozatot követelt orosz oldalon, mint az afganisztáni invázió, amely majdnem tíz évig tartott.

A német Der Spiegel szemlézi brit hírszerzési szakértők becslését, akik szerint az orosz hadsereg Ukrajnában már nagyobb veszteségeket szenvedett el, mint a Vörös Hadsereg az 1979-89 között tartó afganisztáni háború során. A szakértők szerint az elhibázott taktika, a korlátozott ellenőrzési képességek és a rugalmasság hiánya mind az orosz hadsereg hibái közé tartozik.

Habár az orosz nyilvánosságban kizárólag a Kreml narratívája érvényesülhet a háborúval kapcsolatban, a szakértők úgy látják, a növekvő katonai áldozatokat egyre inkább megérzi a közvélemény, ez pedig előbb-utóbb elégedetlenkedéshez vezethet.

Mekkora veszteségek voltak Afganisztánban?

A Szovjetunió 1979-ben támadta meg Afganisztánt és az USA másfél évtizeddel későbbi háborújához hasonlóan egy elhúzódó, végső soron sehova nem vezető konfliktust indított el ezzel. Abban a háborúban a hivatalos adatok szerint a Vörös Hadsereg 15 ezer katonája esett el, a sebesültek száma pedig ennek a sokszorosa volt.

Az ukrán védelmi erők egyébként már március végén azt jelentették, hogy az afganisztánihoz mérhető kárt okoztak a megszállóknak.

Borítókép: Megsemmisített orosz harckocsit tesznek közszemlére ukrán katonák a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2022. május 20-án.

The post Nagyobbak lehetnek az ukrajnai orosz veszteségek, mint a Szovjetunió egyik látványos felsülésekor first appeared on Forbes.hu.

The post Nagyobbak lehetnek az ukrajnai orosz veszteségek, mint a Szovjetunió egyik látványos felsülésekor appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés