:

Leválás az orosz energiáról: takarékosabb fogyasztás nélkül nem fog menni

Az Allianz Trade (AT) által elsötétítési forgatókönyvnek nevezett, a teljes gázelzárást feltételező szcenárió roppant kihívások elé állíthatja Európát, amelyekre már most fel kell készülni, mivel bekövetkezésük valószínűsége napról napra nő. A nyersolajimport embargója nem jelent gondot, a földgázra vonatkozó viszont komoly kockázatot hordoz, Magyarország pedig csak mintegy 90 napig bírná orosz gáz nélkül. A szakértők konkrét intézkedéseket javasolnak a kormánynak.

Gyors intézkedések szükségesek az uniós tagországok részéről az orosz energiaembargó negatív következményeinek mérséklése érdekében – áll az Allianz Trade Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében. Ezek nélkül ugyanis nemcsak az energiahiány kockázata fenyegeti a tagországokat, de ennek következtében elbocsátási hullám is.

Az állampolgárok megfelelő tájékoztatása a lehetséges forgatókönyvekről, a gázfogyasztás csökkentése, a tárolókapacitások feltöltése, egy egységes uniós terv az energiahiány kezelésére, a terhek elosztására és cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésére mind olyan lépések, melyekre a szakértők szerint szükség lehet.

A nyersolajimport embargója nem gond

Európa akár azonnal bevezethetné a nyersolajembargót Oroszország ellen: körülbelül napi 3 millió hordó kőolajat szállít Oroszország a globális piacokra, amelynek nagy része Európába érkezik, ám az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) ezt a mennyiséget könnyen képes lenne pótolni.

A kieső mennyiség egy hónapon belül pótolható, addig pedig rendelkezésre állnak a tartalékok.

A földgázimport embargója viszont már kockázatos

Az Európai Unió több tagországa is jelentős orosz gázkitettséggel rendelkezik, a globális gázpiac pedig sokkal feszítettebb, így a kieső mennyiség nem pótolható.

Az Allianz Trade elemzői úgy vélik, hogy minden eszközt bevetve a kieső gázmennyiség kétharmada lenne pótolható, ami összhangban van az EU gázimport-csökkentési terveivel.

Mit lehet tenni?

Magyarország és Németország mintegy 90 napig bírná orosz gáz nélkül, holott Magyarország elsődleges energiatermelésében jóval nagyobb szerepet játszik az orosz gáz (36 százalék), mint Németországéban (19 százalék). Mindössze 7 olyan ország van Európában, amely könnyűszerrel átvészelné a következő telet orosz gáz nélkül, átcsoportosítással.

Az elsötétítési forgatókönyv szükségessé válik az állami beavatkozás, az Allianz Trade négy konkrét intézkedést javasol a kormányok számára:

Az állampolgárokat meg kell tanítani a takarékos energiahasználatra.A tagországoknak fel kell tölteniük a tárolókapacitásokat, ehhez ösztönözni kell a takarékoskodást. Ez magában foglalja a megtakarítás pénzbeli támogatását, de kizárja az ártámogatást és -befagyasztást, mivel az éppen a felhasználás fenntartására ösztönöz. Ehelyett célravezetőbb a kiszolgáltatott háztartások egyösszegű támogatása.Haladéktalanul meg kell kezdeni az unión belüli méltányos tehermegosztási terv kidolgozását. Ez feltételezi a kölcsönös segítségnyújtás lehetőségeinek fejlesztését (vezetékek és szállítási kapacitások), illetve a termelésbe visszaállítható erőművek (főleg szén és atomenergia) újraindítását, továbbá megfontolandó az uniós szintű, egységes gázbeszerzés is. Át kell gondolni a tagállamok fogyasztási korlátozásra vonatkozó vészhelyzeti forgatókönyveit, mert azokat jellemzően rövid távú gázkimaradásokra találták ki.

Az Allianz Trade elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az orosz gáz kiesése nemzetközi és nemzeti szinten is összehangolt és jól tervezett közös cselekvést igényel Európában, és a felkészülést mielőbb meg kell kezdeni.

The post Leválás az orosz energiáról: takarékosabb fogyasztás nélkül nem fog menni first appeared on Forbes.hu.

The post Leválás az orosz energiáról: takarékosabb fogyasztás nélkül nem fog menni appeared first on Forbes.hu.