:

Börtönben kapcsoltak le egy illegális bitcoinbányát

Egy régi börtön pszichiátriai osztályán akadtak bányára, az igazgatóhelyettest vádolják a működtetésével. Itthon is volt hasonló eset, akkor egy önkormányzati irodában futottak a bányagépek.

Oroszország legrégebbi börtönében, a Butirszkajában találtak illegális bitcoinbányát. A börtön Moszkva központjához közel fekszik, az intézmény pszichiátriai klinikáján eldugva találták meg a gépeket. A igazgatóhelyettes már eljárás alatt áll, a gyanú szerint ismeretlen társaival 2021 novemberében telepíthették az eszközöket és idén februárig bányászhattak.

Nem lehet véletlen az időzítés: tavaly novemberben ért eddigi történelmi csúcsára, 67 ezer dollár fölé a bitcoin, ami bőven elég ösztönzés lehet akár az illegális bányászatra is. Idén februárban pedig Oroszország lerohanta Ukrajnát, a pénzpiacokra bizonytalanságot, az energiahordozók árában pedig emelkedést hozva.

A gépek ebben az időszakban 8400 kW villamosenergiát fogyasztottak el az 1771 óta álló börtönben, mind az orosz állam kontójára. Ez itthon kedvezményes nappali díjszabás mellett még a rezsicsökkentéssel együtt is 300 ezer forint körüli tétel lenne egy fogyasztónak.

A hírt a Kommerszant orosz üzleti lap közölte először. A Bitcoinbázis akadt rá, szerintük a kriptobányászat lopott árammal sok orosz számára vonzó kiegészítő jövedelemforrássá vált. Az olyan régiók, mint Krasznojarszk és Irkutszk területe, ahol a villamosenergia ára nevetségesen alacsony, az engedély nélküli tevékenység melegágyai lettek – írja a lap.

Itthon is volt hasonló eset. Két éve nagyot szólt, amikor a fővárosi Erzsébetváros önkormányzati hivatalában, az egyik DK-s képviselő irodájában találtak egy riget. Azt a rendőrség lefoglalta, a érintett Borka-Szász Tamás képviselő lemondott mandátumáról.

The post Börtönben kapcsoltak le egy illegális bitcoinbányát first appeared on Forbes.hu.

The post Börtönben kapcsoltak le egy illegális bitcoinbányát appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés