:

Churros. Chilli. Chocolate. Tökéletes kombináció, maximális élvezet!

Churros. Chilli. Chocolate. Tökéletes kombináció, maximális élvezet!

Spanyolországban (sőt Portugáliában és Latin-Amerikában is) szinte minden sarkon churrosba botlunk. Kár, hogy ez itthon nincs így, bár hála az égnek itt is akadnak lelőhelyek. Ma mindenesetre egy újabb alternatívát kínálunk, méghozzá azt, hogyan készíthetjük el magunk is.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Ennek az égetett tésztából készült édességnek a külalakját gyakran hasonlítják az ibériai churra juh szarvához. Innen is ered a neve. Tetszetős, az íze pedig egyenesen mennyei! Ha elkezdjük enni, nem fogjuk tudni abbahagyni, amíg el nem fogy. Már fahéjas cukorba forgatva is függőséget okoz, pikáns csokoládé öntetve vagy sós karamellbe mártogatva pedig még veszélyesebb. De ha már egyszer hozzálátunk az elkészítéséhez, hagyjuk a lelkiismeretfurdalást másra, és élvezzük ki. Hisz a churros arra született!

Hozzávalók 30 darabhoz:

300 ml víz60 g vaj1 ek cukor1 csipet só180 g simaliszt2 tojásolaj a sütéshez

A chilis csokoládéhoz:

100 g 70%-os étcsokoládé200 ml 33%-os habtejszín1 kicsi piros chili paprika

Díszítéshez:

70 g kristálycukor1 púpos tk fahéj

Elkészítés

Öntsünk 300 ml vizet egy fazékba, adjuk hozzá az olvadt vajat, a cukrot és egy csipet sót. Hagyjuk, hogy a vaj felolvadjon a vízben, forraljuk fel a keveréket, majd öntsük bele egyszerre az előre kimért lisztet. Állandó keverés mellett készítsük el a tésztát. Addig keverjük a fakanállal, amíg egy sima gömböcöt nem kapunk. Bár olvasva lehetetlennek tűnhet, ez fog történni. Legyünk türelmesek, és tényleg addig keverjük a tésztát, amíg a fazék alján nem képződik egy finom bevonat, vagy igazán vékonyan rá nem sül a tészta. Ekkor vegyük a fazekat a tűzről, és tegyük át a tésztát egy tálba – ennek köszönhetően hamarabb ki fog hűlni, ami elengedhetetlen a tojás hozzáadása előtt. Egymás után keverjük hozzá a tésztához tojásokat egy fakanállal úgy, hogy tökénetesen elegyedjenek a tésztával. Közben forrósítsunk nagyjából 3 cm-nyi olajat egy magas falú, széles serpenyőben. A hatágú csillag díszítőcsövű habzsábot állítsuk bele egy magasabb edénybe (például egy korsóba), és húzzuk rá kívülről a zsák szélét, hogy könnyebben megtölthessük. Amikor az összes tésztát beletöltöttük, nyomkodjuk le a tartalmát a díszítőcsőhöz. A jól felforrósodott olajba nyomjunk nagyjából 10 cm hosszú “kígyókat”. Lehetnek egyenesek vagy ívesek (néha különösebb igyekezet nélkül vagy maguktól is karikák  sikerülnek). Nagyjából 2 percig süssük a churros egyik oldalát, majd fordítsuk meg, és folytassuk a másik oldallal még 1-2 percig, amíg szép aranybarnára nem pirul. Végig ügyeljünk rá, nehogy odaégjen. Vidáman úszkál az olajban, megfordítást követően érdemes finoman “rákoppintani”. A kész churrost helyezzük egy papírtörlővel bélelt tányérra, ami felszívja a felesleges olajat. Miközben a következő adagot sütjük (körönként legfeljebb 5-6 darabot süssünk, hogy elég helyük legyen), forgassuk fahéjjal ízesített cukorba a kész churrost. Ezt követően tálalhatjuk tányéron, tálcán, tálban, szélesebb szájú pohárban vagy papírtölcsérben.Amíg a churros sül, készítsünk vízfürdőt a csokoládénak. Adjuk hozzá a tejszínt és a chilit. A chilit előzőleg vágjuk félbe és csumázzuk, magozzuk ki, hogy a csípőssége véletlenül se nyomja el a churros ízét. A csokoládé öntethez jobban illik a leheletnyi pikantéria, mint a lángoló döbbenet. Vegyük ki a paprikát, amint a csokoládé és a tejszín elvegyül, és öntsük át a kész öntetet egy kínálótálba.

Sós karamell: Csokoládé helyett akár sós karamellbe is mártogathatjuk a churrost. Készítsünk elő nagyjából 200 g kristálycukrot, 120 ml habtejszínt, 80 g vajat és ½ -1 tk Maldon tengeri só. Egy magasabb falú lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd adjuk hozzá a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat. Nagyjából 2 perc után, állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a sót. Kevergessük meg, hogy elolvadjon. Öntsük a sós karamellt egy tiszta tálkába.

Fordítás: Peťovská Flóra

The post Churros. Chilli. Chocolate. Tökéletes kombináció, maximális élvezet! first appeared on Forbes.hu.

The post Churros. Chilli. Chocolate. Tökéletes kombináció, maximális élvezet! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés