:

Hihetetlen, mit művel a rubel, kár, hogy hazugság az egész

Hihetetlen, mit művel a rubel, kár, hogy hazugság az egész

Nem ismer határt a rubel erősödése, négyéves csúcsra pörgött az árfolyama. Ugyanakkor ez az egész csak egy mesterséges folyamat eredménye és lassan Moszkvának is kezd fájni.

Ma is erősödéssel kezdett a rubel, elképesztő mértékben megy fel az árfolyama, konkrétan négyéves csúcson áll a dollárral és az euróval szemben is. Csak az idén több mint 20 százalékot erősödött, amivel a világ legjobban teljesítő devizája. Még durvábban fest a kép, ha a március 11-i trendfordulót nézzük, onnan több mint 50 százalékos a szárnyalás.

Négyéves csúcson a rubel a dollárral szemben. Forrás: TradingView

Kár, hogy nem igaz az egész. A rubel kizárólag a bankközi devizapiacon szerepel ilyen jól, az árfolyamnak nincs köze a realitáshoz.

A helyzet leegyszerűstve az, hogy a rubelnek most csak Oroszországban van piaca, és ott is jelentős tőkekorlátozások védik, nehogy hathassanak a gyengülés felé ható erők.

Ugyan Moszkva hangsúlyozza, hogy a gázvásárló államok hajlandóak rubelben fizetni, igazából csak egy számviteli trükk a rubelfizetés. A vásárlók külföldi devizában teljesítik a kifizetéseket, amit aztán Gazprombank vált át rubelre és úgy történik az elszámolás. Az orosz bank pedig a saját, mesterséges árfolyamán váltja azt.

Továbbá az ország még mindig óriási többlettel futtattja a folyó fizetési mérlegét. A szénhidrogén-export miatt pár orosz bank fér csak hozzá SWIFT-rendszeren keresztül a nemzetközi tőkepiacokhoz, de ezzel jelentős tőke áramlik az országba. Cserébe gyakorlatilag nincs import, nagyon kevés dollár áramlik ki, így az orosz folyó fizetési mérlegtöbblet (a magas olajárak miatt is) jelentős plusszal fut.

Emellett az orosz cégeknek még mindig bevételeik 80 százalékát rubelre kell váltaniuk, így adva támaszt a devizaárfolyamnak. Viszont az erősödő rubel kezdi megenni az olaj- és gázáremelkedés pozitív költségvetési hatását, ezt hamarosan az állami büdzsé is megérzi. A Bloomberg szerint a jegybank már fontolgatja, hogy a mostani 80 százalékos limitet 50-re csökkentik, hogy gátat szabjanak a rubel korlátlan erődösének.

A jegybank az alapkamatot már csökkentette: a háború kitörése után 20 százalékos rátát két lépésben 14 százalékra csökkentette. Viszont az infláció nagyon meglódult, március-áprilisra már 17 százalék köré emelkedett.

A Bloomberg írt arról is, hogy az orosz átlagember semmit sem érez az erősödésből. A helyi feketepiacon sokkal drágább a dollár, akár 15-20 százalékkal többet kell fizetni egy orosznak, mint amennyit a bankközi adatok mutatnak.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én.

The post Hihetetlen, mit művel a rubel, kár, hogy hazugság az egész first appeared on Forbes.hu.

The post Hihetetlen, mit művel a rubel, kár, hogy hazugság az egész appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés