:

Régen voltak ennyire borúlátóak a magyar fogyasztók

Régen voltak ennyire borúlátóak a magyar fogyasztók

A háború óta erősen hullámzik a gazdasági szereplők hangulata, májusban éppen csökkent az előző hónaphoz képest. A fogyasztói bizalom utoljára a harmadik járványhullám idején volt ennél is alacsonyabb, miközben a vállalkozók és a lakosság szerint az inflációs vonaton továbbra sincs fék.

Májusban az üzleti és a fogyasztói bizalom is romlott az áprilisi kiugró mértékű javulás után. A GKI Gazdaságkutató konjunktúraindexe jelentősen hullámzott az utóbbi hónapokban: az üzleti bizalom jelenleg az év eleji értéke felett, a fogyasztói bizalom ugyanakkor mélyen alatta tartózkodik.

A gazdasági szereplők várakozásait összesítő GKI konjunktúraindex:

márciusban 5 ponttal csökkentáprilisban 8 ponttal emelkedettmájusban pedig ismét 5 ponttal esett vissza

A májusi csökkenéshez az üzleti szektor és a fogyasztók egyaránt negatívan járultak hozzá. Az üzleti szektorban a kereskedelem kivételével minden ágazat bizalmi indexe kisebb-nagyobb mértékben romlott:

Az ipari bizalmi index alig csökkent, s összességében továbbra is optimizmust tükröz. A termelési kilátások és a készletek megítélése romlott. A teljes rendelésállományt magasabbnak, de ezen belül az exportét kisebbnek érezték a válaszolók.Az építőipari termelők hangulata visszaesett a márciusi szintre. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség érezhetően javult, a rendelésállományok értékelése romlott.A kereskedelmi bizalmi index apró lépésekkel, de harmadik hónapja emelkedik. Májusban az eladási pozíció megítélése jelentősen javult, a várható rendeléseké és a készleteké viszont romlott.A szolgáltatói bizalmi index hatalmas májusi esése ellenére márciusi szintje felett maradt, főleg a forgalmi várakozások romlottak sokat. Forrás: GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisi jelentős javulását követően májusban ennél nagyobb mértékben romlott.

Utoljára a koronavírus harmadik járványhulláma idején, 2021 márciusában voltak ennél is kedvezőtlenebbek a fogyasztói várakozások.

Májusban leginkább a saját pénzügyi helyzetét érezte a lakosság az áprilisinál is sokkal rosszabbnak. A saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése a februári mindenkori rekord óta hónapról hónapra fokozatosan romlik. Rosszabb lett a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése is.

A válaszadók szerint az infláció mérséklődésére sem számíthatunk egyhamar:

A cégek áremelési törekvése áprilishoz képest minimálisan csökkent, de így is sokkal erő-teljesebb a márciusinál, s az elmúlt másfél évtizedben nem volt hasonlóan markáns. Az ipari vállalatok fele, a kereskedelmi cégek háromnegyede továbbra is áremelésre készül. A fogyasztók inflációs várakozása az áprilisi gyengülés után májusban ismét erősödött. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az orosz-ukrán háború kitörése óta a vállalatok és az emberek is rendkívül pesszimistán látják, a borúlátás májusban sokat fokozódott.

The post Régen voltak ennyire borúlátóak a magyar fogyasztók first appeared on Forbes.hu.

The post Régen voltak ennyire borúlátóak a magyar fogyasztók appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés