:

Nagyüzemben lophatják az oroszok az ukrán gabonát

Műholdképeken látszik, ahogy hajókat töltenek meg az oroszok gabonával.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hétvégén azzal vádolta Oroszországot, hogy elősegíti egy élelmiszerválság kialakulását azzal, hogy élelmiszert visz ki a támadás alatt álló Ukrajnából.

A CNN által bemutatott, a Maxar Technologies által május 19-én és két nappal később, Szevasztopolnál készített műholdképek alapján az ukrán elnök igazat mond.

Ezeken az látszik, ahogy két orosz szállítóhajó fedélzetére silókból gabonát rakodnak. Később mindkét hajó elhagyta a kikötőt. Azt ugyanakkor nehéz bizonyítani, hogy valóban lopott gabonát látni a képeken.

Mindenesetre igaz, hogy a Krím-félszigethez képest északabbra fekvő Herszon és Zaporizzsja sokkal fejlettebb mezőgazdasági régiók, és a CNN-nek beszélő ukrán források azt mondják, az orosz hadsereg a megszállt területeken több gabonasilót is kifosztottak, azok tartalmát aztán délre vitték.

Az ukrajnai gabonalopást csak erősen valószínűsíteni lehet, az viszont biztos, hogy Oroszország leállította az ukrán exportot a fekete-tengeri kikötőkből. Ez globálisan is komoly élelmiszer-ellátási problémákhoz vezethet.

Borítókép: Orosz katona járőrözik a Dnyeper folyó melletti kahovkai vízerőműnél területén a dél-ukrajnai Kahovkában

The post Nagyüzemben lophatják az oroszok az ukrán gabonát first appeared on Forbes.hu.

The post Nagyüzemben lophatják az oroszok az ukrán gabonát appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés