:

Olajembargó: napokon belül jöhet az áttörés

Olajembargó: napokon belül jöhet az áttörés

Áttörés várható a tárgyalásokban a német alkancellár szerint. De csak az olaj ügyében, a gáz helyzete bonyolultabb. A magyar kormány 15-18 milliárd euróért menne bele az olajembargóba.

„Napokon belül”. Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár szerint ilyen közel vannak az áttöréshez az olajembargóról szóló tárgyalásokban. A gázzal azonban ez bonyolultabb – mondta a zöld politikus a ZDF-nek.

Bundeswirtschaftsminister Robert #Habeck geht davon aus, dass sich die EU „innerhalb von wenigen Tagen“ auf ein Öl-Embargo gegen Russland einigen wird. Bei Gas sei das aber komplizierter, so der Grünen-Politiker in #Davos. pic.twitter.com/KptLYSOqNj

— ZDF heute journal (@heutejournal) May 23, 2022

Habeck tegnap délelőtt kétértelmű nyilatkozatokat tett Magyarországgal kapcsolatban. A Portfolio szerint reggel még azt mondta: nyitott lenne arra, hogy hagyják ki Magyarországot az olajembargóból, csak 26 tagállam szavazza azt meg.

Délelőtt viszont a davosi Világgazdasági Fórum helyszínén nyilatkozott: „Vannak különböző megoldások a különböző tagállamok számára.

Mindenkitől azt várom, beleértve Magyarországot is, hogy a megoldáson dolgozzon.”

Szóval azt nem lehet tudni, hogy melyik megoldáshoz járunk közel.

Hol tart az olajembargó ügye?

Az Európai Bizottság a hatodik, Oroszország elleni szankciós csomagba belevenné az orosz olajembargót, de Magyarország ebbe nem akart belemenni. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen akkor személyesen jött Budapestre, hogy Orbán Viktor kormányfővel tárgyaljon. Az EU-s külügyi tárcavezetők ma Brüsszelben egyeztettek a csomagról, amit már múlt héten el akartak fogadni. Itt írtunk róla hosszabban, hogy Szijjártó Péter 15-18 milliárd eurós összeget emlegetett, mint megfelelő kompenzációt.

Egyelőre nem világos, hogy a Bizottság hajlandó-e további engedményekre a határidőket illetően, ugyanis, ahogy a Portfolio emlékeztet, az is engedmény volt Magyarország felé a Bizottságtól, hogy a múlt heti REPowerEU programban 1,5-2 milliárd eurónyi plusz pénzt is felajánlott az olajinfrastruktúrák megfinanszírozására. Ezek az orosz olajembargó miatt lennének szükségesek és ebből feltehetően a magyar 500-700 millió eurós igényt is ki lehetne elégíteni.

The post Olajembargó: napokon belül jöhet az áttörés first appeared on Forbes.hu.

The post Olajembargó: napokon belül jöhet az áttörés appeared first on Forbes.hu.