:

Rossz helyeken mérjük légszennyezettséget, magasabb lehet a valóságban

Rossz helyeken mérjük légszennyezettséget, magasabb lehet a valóságban

Több helyen nagyobb lehet a tényleges légszennyezettség annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak, állítja öt ország civil szervezete. Budapesten az Üllői út, a Mester utca és a Margit körút közelében mutatták ki ezt a hatást. A torzítás éppen a legsérülékenyebbet érintheti hátrányosan.

Öt ország környezetvédő civil szervezete levélben fordult az Európai Bizottsághoz, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy a levegő éppen azokon a helyeken lehet jóval magasabb, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak, ahol az a legsérülékenyebb csoportokba tartozókat is érintheti – tudtuk meg a Levegő Munkacsoport Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

A nitrogéndioxid (NO2) kibocsátásáért jellemzően a közlekedés felelős a városokban, ezért ennek mérése (a szabályoknak megfelelően) a legforgalmasabb csomópontokon kellene, hogy történjen. Ugyanakkor a civil szervezetek által koordinált mérések eredménye azt mutatja, hogy ― nagy forgalmú helyek kiválasztásával ― találhatók olyan pontok Budapesten, ahol az NO2-szennyezettség magasabb a hivatalosan a közlekedési eredetű légszennyezés alakulását követő mérőállomások eredményeinél.

A legkiugróbb eredményt az Üllői út belvárosi részén, a Mária utcai Szemklinikánál kapták, ahol naponta több százan fordulnak meg, köztük a legsérülékenyebb csoportba tartozók – úgymint betegek, gyermekek és idős emberek – is.

A másik két, a hivatalos mérőállomásénál magasabb eredmény forgalmas lakó övezetek közeléből származik:

a Frankel Leo utca Margit körúti sarkárólvalamint a szintén belvárosi Mester utca elején az Angyal utca sarkáról. Budapesti csomópontok civil NO2-mérési eredményei a hivatalos mérőállomásokéval összevetve (az „Európai mérőállomások felülvizsgálata – Az NO2 passzív mintavételezőkkel végzett mérések eredményei Európa-szerte” jelentésből). Forrás: Levegő Munkacsoport

Arra is javaslatot tettek a levélírók, hogy milyen módosításokat kezdeményezzen az Európai Bizottság az Európai Környezeti Levegőminőségi Irányelvben (AAQD). Szükségesnek tartják a hivatalos mérőállomások elhelyezésének független és rendszeres felülvizsgálatának kötelezővé tételét, és ha a körülmények alakulása szükségessé teszi, új állomások telepítését.

The post Rossz helyeken mérjük légszennyezettséget, magasabb lehet a valóságban first appeared on Forbes.hu.

The post Rossz helyeken mérjük légszennyezettséget, magasabb lehet a valóságban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés