:

Újabb NASA-díjat nyert a legmenőbb nevű magyar űrtechnológiai cég

Újabb NASA-díjat nyert a legmenőbb nevű magyar űrtechnológiai cég

Két év fejlesztés és prototípuskészítés után a Puli Space Technologies idén májusban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” verseny második helyezését. A magyar fejlesztésű mérőeszköz képes azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is.

A magyar szakemberekből álló Puli Space Technologies koncepciója már 2020 nyarán elnyerte a NASA „Honey, I Shrunk the NASA Payload” („Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét”) kihívásának 30 ezer dolláros fődíját, idén pedig a csapat a verseny utolsó fordulójában elhozta a második helyezést – írja a cég a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében.

A holdi erőforrások felderítésére alkalmas eszközök kategóriájában egyedül a Puli Space Technologies vízszimatolója került be a megvalósítás fázisába. A siker kulcsa, hogy egy éven belül holdi éles bevetésre kész eszközt tudtak megtervezni, legyártani és a NASA pasadenai laboratóriumának, a Jet Propulsion Laboratory-nak három darab működő példányt tesztelésre bocsátani.

Üzlet Galavits Patrik 15 perc olvasás
Magyarok, akik munka mellett keresnek vizet a Holdon a NASA-val
Üzlet Forgács Ádám, Szendrői Gábor 5 perc olvasás
Mi az a SAFE, és hogy lesz ebből magyar unikornis?

A NASA jóváhagyására várnak

„Büszkék vagyunk az eddig elért eredményekre. Fontos számunkra a nemzetközi elismerés, amely előre lendíti számunkra a tervezhetőséget és a kutatások validálását: izgatottan várjuk, hogy a NASA jóváhagyást adjon a Puli Holdi Vízszimatoló elindulására egy következő misszió keretében. Ezzel egyidejűleg jelenleg is zajlik a műszaki egyeztetés egy másik küldetésen való részvételről, itt a cél, hogy már egy éven belül elérjük a Hold déli sarkvidékét, és egy úgynevezett „állandóan árnyékos területen”, mínusz 200 fokos hidegben is végezzünk méréseket” – mondja dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és vezetője, akivel tavaly interjút készítettünk.

A magyar sikert komoly felkészülés és versenyzés előzte meg, mivel a NASA 2020 tavaszán meghirdetett „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét” kihívásban 29 országból 132 nevezés érkezett; ezek mind miniatűr tudományos műszerek koncepciói, amelyek a holdi környezet monitorozását és erőforrások felderítését segíthetik.

Csapatmunka

2021 januárjában a második fordulóban 10 csapat adott be pályamunkát a kihívás folytatására, ahol részletesen kidolgozott projekttervvel kellett a NASA-t meggyőzni, hogy az ötlet egy éven belül megvalósítható. 4 projekt kapott lehetőséget a megvalósításra, a Puli Holdi Vízszimatoló a második helyen végzett.

A Puli Space Technologies csapatát számos önkéntes, valamint hazai és nemzetközi vállalatok: a PCB Design Kft., Szántó Péter (FPGArt Kft., BME MIT oktató), a Nanosensors Lab (Energiatudományi Kutatóközpont), az Elektromont Kft., a Kiskutya Kft., a Concorde MB Partners és a CERN Radiation to Electronics (R2E) csoportja támogatta.

Borítókép: Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója és vezetője

The post Újabb NASA-díjat nyert a legmenőbb nevű magyar űrtechnológiai cég first appeared on Forbes.hu.

The post Újabb NASA-díjat nyert a legmenőbb nevű magyar űrtechnológiai cég appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés