:

Berobbantak az árak a használt lakások piacán is, kétszámjegyű a drágulás

Berobbantak az árak a használt lakások piacán is, kétszámjegyű a drágulás

A járvány utáni 12 hónapban nem volt jelentősebb áremelkedés a használt lakások piacán, de ennek most vége. Szinte minden nagyvárosban 10 százalék feletti a drágulás. Ráadásul a kamatemelések miatt a lakáshitelek is drágábbak lesznek.

A használt lakóingatlanok – lakások és családi házak – kínálati piacán a legnagyobb városokban két számjegyű áremelkedés látható – derül ki az ingatlan.com friss, a Forbes.hu-nak eljuttatott elemzéséből, amely több mint 300 ezer hirdetés adatai alapján vizsgálta, hogyan alakultak az árak az elmúlt két évben.

Miért drágulnak újra

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a járványhelyzetben, a 2020 májusát követő 12 hónapban az országos lakáspiacon a kínálat nem mozdult el számottevően, és jelentősebb áremelkedés sem történt.

Idén májusban viszont már látványos drágulásról van szó, szinte minden nagyvárosban 10 százalék feletti a drágulás.

A szakember szerint vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús okozta bizonytalanság elől ingatlanba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban.

A többség viszont a lakáshitel-drágulás miatt bizonytalanabbá vált, így a saját lakását sem dobta piacra.

“Tehát a szűkülő kínálat erősödő kereslettel párosult, ez pedig árrobbanást okozott.”

A drágulással párhuzamosan a kínálat is csökkent, de ezen a téren is fordulóponthoz érkeztünk 2022-ben, mert a kínálat nagyságának mélypontját jelentő 2022 februári, márciusi szinthez viszonyítva most már 5 százalékkal nőtt az eladásra meghirdetett használt lakások és házak száma. Jelenleg 110 ezer eladó lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak vevők – írja a jelentés.

Mennyibe kerülnek?

Májusban Budapesten az eladásra kínált használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 894 ezer forintot tett ki. Ez éves szinten 17 százalékos drágulást jelent, a 2020-as szinthez viszonyítva pedig 25 százalékos drágulást takar.

 A megyeszékhelyek között az iparilag erősebb, valamint a határmenti megyékben és Veszprémben látható komolyabb, akár 30-40 százalékos áremelkedés.

Győrben például májusban már 706 ezer forint felett voltak az árak, ami 40 százalék feletti éves drágulást jelent, kétéves összevetésben pedig majdnem 60 százalékos a növekedés. A Pécsre jellemző, mostani 558 ezer forintos négyzetméterár 49 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg a két évvel ezelőttit 70 százalékkal múlja felül.

 Mi várható?

Az utóbbi 12 hónap drágulása kifogta a szelet azoknak a vitorlájából, akik a gazdasági bizonytalanság miatt kivártak. Ha lesz is egy néhány százalékos árkorrekció, még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt.

Ráadásul az infláció miatti kamatemelések eredményeként a lakáshitelek is drágábbak lesznek. Balogh László ezért azt tanácsolja a költözést tervezőknek, hogyha az anyagi fedezetük is megvan az adásvételre, akkor nem érdemes a kivárásra játszani.

The post Berobbantak az árak a használt lakások piacán is, kétszámjegyű a drágulás first appeared on Forbes.hu.

The post Berobbantak az árak a használt lakások piacán is, kétszámjegyű a drágulás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés