:
Breaking News

Olajembargó: Orbán még tárgyalni sem akar róla

Olajembargó: Orbán még tárgyalni sem akar róla

Ellentmondásos hírek jönnek, hogy mennyire van közel az olajembargós megállapodás. A német alkancellár szerint napokra vagyunk tőle, de állítólag Orbán tárgyalni sem nagyon akar róla.

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor tárgyalni sem hajlandó az olajembargót tartalmazó szankciós csomagról az EU jövő heti csúcstalálkozóján. A Financial Times állítólag látta azt a levelet, amit a magyar kormányfő Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt.

A levélben Orbán azt írja, hogy Magyarország nem támogatja a szankciókat, amíg nem kap részletes tájékoztatást arról, milyen pénzügyi segítséget kapunk az orosz olajtól való függetlenedésre. Azt javasolta, hogy az Európai Tanács következő ülésén ne is foglalkozzanak a témával.

Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
15-18 milliárd euró, ennyiért búcsút mondunk az orosz olajnak
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Itt az új EU-s terv az olajembergóra, ez már Orbánnak is tetszhet
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Olajembargó: napokon belül jöhet az áttörés
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Brutálisan drágán vesszük az orosz gázt, a románok szinte diszkontáron kapják

Tegnap este még Robert Habeck, a német gazdasági miniszter és alkancellár azt mondta, napokon belül eljön az áttörés a tárgyalásokban. A magyar miniszterelnök levele nem erre utal. Azonban Habeck könnyen lehet, hogy Magyarország nélkül képzeli el az olajembargót, egy korábbi interjújában legalábbis erre utalt.

Min vitázunk?

Az Európai Bizottság a hatodik, Oroszország elleni szankciós csomagba belevenné az orosz olajembargót, de Magyarország ebbe nem akart belemenni, a kormányfő „gazdasági atombombát” emlegetett a tervek láttán. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen akkor személyesen jött Budapestre, hogy Orbán Viktor kormányfővel tárgyaljon. Az EU-s külügyi tárcavezetők ma Brüsszelben egyeztettek a csomagról, amit már múlt héten el akartak fogadni. Itt írtunk róla hosszabban, hogy Szijjártó Péter 15-18 milliárd eurós összeget emlegetett, mint megfelelő kompenzációt.

Egyelőre nem világos, hogy a Bizottság hajlandó-e további engedményekre a határidőket illetően, ugyanis, ahogy a Portfolio emlékeztet, az is engedmény volt Magyarország felé a Bizottságtól, hogy a múlt heti REPowerEU programban 1,5-2 milliárd eurónyi plusz pénzt is felajánlott az olajinfrastruktúrák megfinanszírozására. Ezek az orosz olajembargó miatt lennének szükségesek és ebből feltehetően a magyar 500-700 millió eurós igényt is ki lehetne elégíteni.

Borítókép: Orbán Viktor // Facebook

The post Olajembargó: Orbán még tárgyalni sem akar róla appeared first on Forbes.hu.