:

Miért épp akkor rakjuk rendbe a kacatos fiókot, amikor fontos dolgunk lenne?

Miért épp akkor rakjuk rendbe a kacatos fiókot, amikor fontos dolgunk lenne?

Azt hinné az ember, hogy csak azért vágunk bele apróbb háztartási feladatokba, hogy halogassuk a ránk váró munkát. Pedig pont, hogy nagyon jó hatással lehetnek ránk. Elmagyarázzuk, miért.

A szobanövényeim általában akkor érzik leginkább a törődésemet, ha éppen valami határidős anyagon kell dolgoznom. Akkor veszem észre a könyvespolcon felsejlő port, amikor meg kellene ejtenem azt a fontos telefonhívást, és akkor jövök rá, hogy most már tarthatatlan a mindenkinél fellelhető kacatos fiók állapota, amikor neki kell állni a régóta halogatott munkának. Miért csináljuk ezt – mert ugye más is így van ezzel –, mi áll ennek hátterében és jól tesszük-e vagy inkább keményen le kellene győznünk ezeket a késztetéseket? A BBC utánajárt, mit gondolnak erről a pszichológusok.

Nyugtató figyelemelterelés

A szöszölés alapvetően megnyugtatja az embert, mivel lefoglalja az elmét és eltereli a figyelmet, elvonja az erőforrásokat az aggasztó gondolatoktól vagy feladatoktól.

Lehet, hogy az egzakt meditáció nem megy és azokra nehézkesnek találjuk a fókuszálást, az apró házimunkák végzésekor mégis valami hasonló történik velünk: lehorgonyzunk az itt és mostban. De az sem mindegy, hogy eközben hova fókuszáljuk a figyelmünket.

Forrás: Catt Liu/Unsplash

Érhető módon viszonylag kevés tanulmány foglalkozik a mosogatás mentális hatásaival, de a Floridai Állami Egyetem is készített egyet. Két csoportnak adták ki feladatul a mosogatást: az egyik csoportnak a mosogatás közbeni érzéseire, érzékszervi tapasztalásaira kellett figyelnie, míg a többiek konkrét utasításokat kaptak arról, hogyan kell jól mosogatni. Miután minden edény tiszta lett, a két csoport tagjai közül azok, akik az érzéseikre figyeltek, érzékelhetően jobb hangulatba kerültek, mint a többiek, csökkent a feszültségük, elméjük felfrissült.

Az irányítás érzése

Ha szorongunk valami miatt és közben tehetetlenül érezzük magunkat, az növeli a fiziológiás stresszreakcióinkat. Növekszik például a kortizol szintje, de számos egyéb tünet is jelentkezhet, melyek hosszú távon károsíthatják immunrendszerünk működését.

Az apró háztartási munkák, a tevés-vevés viszont megajándékoz minket a kontroll érzésével, hiszen proaktívak vagyunk és valami hasznosat teszünk. Ideális esetben közvetlenül magával a szorongást kiváltó helyzettel foglalkoznánk, a kutatások azonban azt sugallják, hogy olyan tevékenységek által is azt érezzük, hogy kezünkben az irányítást, amelyeknek alig van hatása a minket zavaró helyzetre.

„Nem feltétlenül kell igazodnia a tényleges kontrollhoz, mindaddig, amíg elhisszük vagy érezzük, hogy mi irányítunk” – mondja Stacey Bedwell, a londoni King’s College pszichológusa.

Tiszta udvar rendes ház, vagyis letisztult gondolatok

Rendezett környezetben könnyebb koncentrálni. Agyi képalkotó vizsgálatok szerint sokkal nagyobb agyi aktivitás figyelhető meg, ha nagyobb a zavaró tárgyak száma, hiszen minden tárgy „verseng a figyelmünkért”. Ebben elfárad az agy, és nehezebben képes hosszú időszakokon keresztül koncentrálni.

Ha az asztalodnál ülve a laptopod zűrzavar közepette áll, az agyadnak folyamatosan vizuális ingereket kell feldolgoznia, miközben épp az aktuális feladatra kellene koncentrálnia.

„Szűntesd meg a vizuális zűrzavart és sokkal könnyebben fókuszálhatsz” – javasolja Bedwell.

Forrás: Dillion Shook/Unsplash

Fontos, hogy nem feltétlenül kell eltüntetni a tárgyakat, elég őket átrendezni. Csoportokba rendezésük – például színek szerint – segíthet az agynak a káoszban való eligazodásban és  javíthatja a fókuszunkat.

Nem mindegy az asszociáció

Nem csoda hát, hogy olyan sokan kapjuk fel a portörlőt vagy kezdjük el szanálni a könyvespolcot, amikor bizonytalanok vagy túlterheltek vagyunk. Ezek a tevékenységek:

csökkentik a szorongástenyhítik a stresszreakciókatsegítik az összpontosítástendorfint szabadítanak fel.

De nem mindenkinél, ugyanis mint minden tevékenységnél, itt is befolyásoló tényező az adott személy egyéni hozzáállása és asszociációja.

Forrás: Mariakray/Pixabay

Ha egyébként valaki gyűlöli a házimunkát és csak akkor veszi elő a porszívót, ha gigantikus ördögszekerek száguldanak végig a nappali szőnyegén, az soha nem fogja megérteni, miképpen is lehet ez gyógyír a háborgó elmének.

The post Miért épp akkor rakjuk rendbe a kacatos fiókot, amikor fontos dolgunk lenne? appeared first on Forbes.hu.