:

Észrevétlenül ölhet meg a légkondi! Ezt kell tenned, hogy ne legyél veszélyben

Észrevétlenül ölhet meg a légkondi! Ezt kell tenned, hogy ne legyél veszélyben

Gyilkos baktériumok telepedhetnek meg az otthoni és irodai klímaberendezésekben, amelyek az emberre is veszélyt jelenthetnek. De viszonylag egyszerűen megoldható a probléma, és megelőzhető a katasztrófa.

1976-ban egy szállodában a francia idegenlégió hatalmas veterántalálkozóján rengeteg egykori katona gyűlt össze, hogy a régi emlékeken merengjenek. Közülük a későbbiekben 182 ember betegedett meg egy különös betegségben, amely a légutakat és a tüdőt támadta meg. A többségük felgyógyult, ám tucatnyian életüket vesztették ebben a járványban. A későbbi alapos kutatások kiderítették, hogy az öreg harcosokat, akik túlélték a sivatag, őserdő és városi ütközetek poklát, egy apró, láthatatlan ellenség terítette le a lábukról. Az úgynevezett legionella baktérium, amely a pangó, langyos vizeket kedveli, és amely megtelepedett a hotel légkondicionáló eszközeiben.

Itt a nyár, egyre többen kapcsolják be a klímát. Kép: LG


Ez a bacilus a magyarországi klímaberendezésekben is felbukkanhat, és mindenki biztos lehet abban, hogy fel is bukkan. A betegség antibiotikumokkal hatásosan kezelhető, amennyiben hamar felismerik, de ha nem, akkor veszélyes tüdő- vagy hurutgyulladást okozhat. Öröm az ürömben, hogy ez a baj viszonylag egyszerűen megelőzhető a légkondik beltéri egységeinek évenkénti alapos megtisztításával. Még igazán nem is volt meleg, de már sok helyen üzembe helyezték a klímákat, és biztosak lehetünk abban, hogy az igazán forró napok bekövetkeztével egyre többen és többen kapcsolják be eszközeiket. Mielőtt ez megtörténik mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy az eszközök tiszták-e, és ha nem, akkor gondoskodni kell erről.

Hogyan történik?

Ez egy olyan folyamat, amelyet nem lehet házilag elvégezni, sajnos az ilyen termékek szakszerű megtisztításához profikat kell hívni. Ők a beltéri egység komponenseit vegyszerek, illetve gőztisztítók segítségével csírátlanítják, fertőtlenítik, és így tehát felszámolják a baktérium-, penész- és gombatelepeket. Sőt, le is kezelik olyan kémiai anyaggal, amely megakadályozza ezek kialakulását a későbbiekben. Ennek köszönhetően egy szezonon át biztonságosan lehet használni a terméket.

Alaposan meg kell pucolni az alkatrészeket. Kép: Samsung

A tisztítás egyébként nem csupán az emberek, hanem maga a gép egészségét is szolgálja. Ugyanis a szennyeződés jelentősen lerövidítheti az élettartamot, azaz hamarabb elromolhat a koszos masina. De az biztos, hogy a hatékonyságon ront, ami növeli az energiafogyasztást. Ez az oka annak, hogy a szakértőknek a klímaberendezések kültéri egységét is alaposan át kell vizsgálniuk. Jó eséllyel itt is szennyeződést fognak tapasztalni, hiszen ezek a modulok gyakorlatilag közvetlenül ki vannak téve az elemek támadásának, tehát éri őket a por, előfordul, hogy levelek, különböző növények termései, a nyárfák vattaszerű szösze ékeli be magát a nyílásokba.

Alaposan javul egy kitakarított modell teljesítmény. Kép: Samsung

Ezeket el kell távolítani, hiszen jelentősen rontják a hatásfokot, ami miatt a motor erőlködni kezd, hamarabb tönkre mehet, és értelemszerűen több áramra is van szüksége ugyanahhoz a teljesítményhez. Ehhez pedig szét kell szedni szakszerűen a berendezést, és a kényes helyeket is alaposan áttakarítani sűrített levegővel, amihez nagynyomású eszközöket vetnek be. A tisztítást minden évben el kell végezni legalább egyszer, szóval ha valaki úgy véli, hogy szemre semmi baja nincs a klímaberendezésnek, nem látja a koszfoltokat, akkor is ki kell hívnia a szakikat.

Rengeteg pozitív hatás!

A szakszerű tisztítás számos pozitív hozadékkal jár. A pucolást követően ugyanis előfordulhat, hogy a gép kevéssé lesz hangos, gyorsabban lehűti a levegőt, és tisztább lesz a levegő. Azaz benne van a pakliban, hogy korábban enyhe, alig érezhető bűzt árasztott a benne lévő gombákból, penészből álló, kialakult biofilm réteg, ám ez értelemszerűen eltűnik. Emellett csökkenhetnek az allergiás reakciók, hiszen az allergéneket is likvidálják a baktériumokkal együtt. Egy szó mint száz, nagyon megéri rászánni az időt, a pénzt és rendelni egy alapos klímatakarítást még mielőtt beüt az igazán nagy meleg!

The post Észrevétlenül ölhet meg a légkondi! Ezt kell tenned, hogy ne legyél veszélyben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés