:

Húsmentes szerda: gyors & melengető kimchileves csilivel és gyömbérrel

Húsmentes szerda: gyors & melengető kimchileves csilivel és gyömbérrel

Fél órán belül elkészül, húsmentes (illetve rögtön vegán, amennyiben garnélarák paszta nélkül készült kimchit használunk), mégis kellemesen felmelegít és eltelít. Egy tál gőzölgő kimchileves minden hűvös napot feldob, ráadásul akár egy érettebb adag kimchit is felhasználhatunk hozzá – aki évente egyszer a nagy hévben kilenc üveggel tesz el, aztán csak szomorúan nézegeti az utolsókat a kamrában, az tudja, miről beszélek.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Fordítás: Peťovská Flóra

Hozzávalók 2 főre:

2 ek olaj (szezámmag-, mogyoró-, repce-)1 csokor újhagyma1 ek frissen reszelt gyömbér2 nagy gerezd fokhagyma1-2 ek gochujang (vagy csilipaprika)3 bögre zöldség alaplé1 bögre vegán kimchi2 ek szójaszósz

Tálaláshoz:

Tofu (lehetőleg extra kemény)Tészta (udon, rizs-, soba)Gomba (enoki, shimeji, shiitake, laska)SzezámmagChili ízlés szerint

Elkészítés

Egy szál újhagymát tegyünk félre a tálaláshoz, a többit aprítsuk fel, és a felaprított fokhagymával és gyömbérrel együtt 4 percig dinszteljük meg olajon. Keverjük hozzá a koreai gochujang pasztát (vagy legalább friss vagy szárított chillit) és az alaplevet, majd főzzük nagyjából 15 percig.Közben a csomagoláson található útmutatónak megfelelően főzzük meg a tésztát, és aprítsuk fel a kimchit és a tofut.Adjuk hozzá a szószhoz a felaprított kimchit a levével együtt, a szójaszószt, a felkockázott vagy felszeletelt tofut, a tésztát és ízlés szerint a gombát (az enoki gomba gyorsan elkészül, a laskát az alaplével egy időben adjuk hozzá), és rottyantsuk össze.Ízlés szerint tovább ízesíthetjük szójaszósszal, sóval vagy gochujang pasztával. Újhagymával, szezámmaggal, esetleg további chillivel megszórva tálaljuk.

Hogyan ízesítsük a tofut? A tofu sokkal ízesebb lesz, ha előbb megsütjük. Itassuk le róla a nedvességet, kockázzuk fel, és sütőpapírral bélelt serpenyőben forgassuk össze szezámolajjal (vagy egyéb olajjal), szójaszósszal és Srirachával. Süssük ropogósra 200 °C-on 15-20 perc alatt. Sütés közben egyszer keverjük át, végezetül pedig szórjuk meg szezámmaggal. A sült tofu rendkívül finom poke bowlhoz vagy vagy sushi szendvicshez is.

Kimchi nélkül: A túlérett kimchin kívül a maradék fejes káposztánkat vagy kínai kelünket is felhasználhatjuk ehhez a leveshez – egyszerűen dinszteljük meg az újhagymával vagy vöröshagymával együtt, a továbbiakban pedig kövessük a receptet. Amennyiben szeretjük a füstölt húsokat, azokból is tehetünk a levesbe – meglepően finom lesz tőlük.

További zöldségek: Az újhagymával együtt répacsíkokat is dinsztelhetünk, de pak choit, brokkolit vagy spenótot is hozzáadhatunk főzés közben. Arra azonban ügyeljünk, hogy mennyi idő alatt puhul meg egy-egy zöldség.

The post Húsmentes szerda: gyors & melengető kimchileves csilivel és gyömbérrel appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés