:

Máris terjed, hogy Bill Gates szabadította a világra a majomhimlőt

Máris terjed, hogy Bill Gates szabadította a világra a majomhimlőt

A Microsoft alapítója, Bill Gates a koronavírus-járvány alatt komoly álhírhullámot szenvedett el: összeesküvés-elméletek hívői állították róla, hogy ő a felelős a pandémiáért. Ezek az elméletek rendszerint abból indultak ki, hogy Gates – hasonlóan rengeteg, ezzel foglalkozó tudóssal – már nagyon régóta figyelmeztet egy esetleges világjárvány kitörésére, és arra, hogy egy ilyen eseményre fel kell készülni.

Nem meglepő tehát, hogy a majomhimlőt is Gates nyakába próbálják varrni: Twitteren már szép számmal lehet találni olyan bejegyzéseket, amelyek szerint a milliárdos felelős az egyelőre izolált esetekért Afrikán kívül. A Newsweek szerint ezek az elképzelések szintén Gates egy korábbi megszólalásától indulnak, az ebben elhangzottakat azonban kiragadják a kontextusukból.

– Bill Gates Urges Preparation for Smallpox Attacks
– Smallpox/Monkeypox vaccine created
– Monkeypox suddenly “spreads undetected”
– G7 ministers gather for secret “virus exercise” pic.twitter.com/WOeNT0EsgQ

— Igor Chudov (@ichudov) May 19, 2022

Gates ugyanis valóban beszélt himlőjárványról, de csak példaként felhozva: véleménye szerint az országoknak gyakorolniuk kellene szituációs játékokkal olyan terroristatámadásokra, amelyek során patogéneket engednek el az elkövetők. Ebben hozta példának azt, hogy egy ilyen terrorista például egy reptéren is elengedhet himlővírust. A játékos elképzelés egyébként nem különösebben új ötlet, kiberbiztonsági játékokat például a NATO is szervez minden évben. Gates ide vonatkozó nyilatkozatát itt lehet megnézni:

Gates ugyan himlőről beszélt, de a majomhimlőt nem említette. Szerencsére a két vírus nem ugyanaz: az első egy rendkívül veszélyes emberi fertőző betegség, amelyet a Poxvirus variolae vírus okoz. Az emberiség történetének egyik legpusztítóbb ragályos kórokozója. A majomhimlő kórokozója egy emberről-emberre nehezen terjedő vírus, a rettegett hírű feketehimlő közeli rokona, hasonló tünetekkel, viszont sokkal enyhébb megbetegedést okoz.

Kapcsolódó Terjed a majomhimlő, de nem kell járványtól tartani Jelenlegi ismereteink szerint a vírus enyhébb megbetegedést okozó variánsáról van szó. Nehezen terjed emberről emberre.

A majomhimlő vírusnak két, genetikailag elkülöníthető „változatát” ismerjük, a kongó-medencei és a nyugat-afrikai variánst. Előbbi súlyosabb lefolyású és jobban terjed, utóbbi enyhébb megbetegedést okoz és kevésbé hatékonyan fertőz emberről emberre. Az eddigi információk alapján

az európai és amerikai eseteket a kevésbé veszélyes nyugat-afrikai variáns okozhatja.

Gates már a koronavírus-járvány előtt több évvel is figyelmeztetett egy esetleges himlőjárványra. 2017 áprilisában egy interjúban azt mondta, hogy „a biológia fejlődése sokkal könnyebbé tette a terroristák számára a himlő újrateremtését”. Ugyanebben az évben egy müncheni biztonsági konferencián azt mondta, hogy a következő járvány a „himlővírus szintetikus változatából… vagy az influenza szuper fertőző és halálos törzséből eredhet”.

A himlővel történő bioterrorista támadás lehetőségét évek óta tárgyalják tanulmányok, már azelőtt is születtek ilyenek, mielőtt Gates nyilvánosan felvetette volna a témát. Ennek ellenére a közösségi médiában 2022-ben megosztott bejegyzések azt sugallják, hogy Gates meglátásai sokkal frissebbek, szinte párhuzamosak a majomhimlőről szóló jelentésekkel. Ez természetesen nem igaz.

Nagy Nikoletta további cikkei Majomhimlő, bárányhimlő és fekete himlő – mi a különbség?Térképen mutatjuk, hol jelent meg eddig Afrikán kívül a majomhimlőMég az egészségesnek hitt alkoholmennyiség is szívkárosodást okozhat

The post Máris terjed, hogy Bill Gates szabadította a világra a majomhimlőt first appeared on 24.hu.