:

Egy lépéssel közelebb az orosz államcsőd

Egy lépéssel közelebb az orosz államcsőd

Államcsődbe akarja taszítani Washington Oroszországot. De az oroszoknak valószínűleg lesz egy jó ellenérvük.

Oroszország mától nem fizetheti ki lejáró kötvénytartozásait. Az amerikai pénzügyminisztérium tegnap jelentette be: nem hajlandó meghosszabbítani az orosz jegybanknak járó engedményt, hogy törlessze adósságait.

Az amerikai Pénzügyminisztérium még márciusban adott felmentést az orosz jegybanknak az általános szankciók alól, így az a tilalmak ellenére tudta teljesíteni fizetéseit a kötvénytulajdonosok felé. A külföldi kötvénybirtokosok csak így juthattak hozzá a törlesztőrészletekhez.

Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Újabb boltlánc hagyja el Oroszországot
Pénz Forbes 1 perc olvasás
Soros György is megszólalt Vlagyimir Putyinról, harmadik világháborútól tart
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Olajembargó: Orbán még tárgyalni sem akar róla
Üzlet Topolay Gábor 3 perc olvasás
Hihetetlen, mit művel a rubel, kár, hogy hazugság az egész

Washington gyakorlatilag ki akarja kényszeríteni, hogy Moszkva bejelentse a fizetésképtelenségét, azaz, hogy jelentsen államcsődöt. Moszkvának április elején 57 milliárd dolláros államadóssága volt, amiből bő 37 milliárd dollárnyi kötvénytartozás. A Bloomberg emlékeztet: pénteken jár le egy százmillió dolláros részlet. Ezt már – készülve az amerikai intézkedésre – már múlt héten elkezdték törleszteni. Moszkva ki is jelentette, hogy kifizetettnek tekinti a részletet.

A CNBC által idézett szakértő szerint viszont Moszkva arra fog hivatkozni, hogy lehetetlenné tették a törlesztést, szóval nem fizetésképtelen, csak külső, technikai akadályok állnak a fizetés útjában.

Borítókép:: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

The post Egy lépéssel közelebb az orosz államcsőd appeared first on Forbes.hu.