:
Breaking News

Hazudott a klímaváltozásra gyakorolt hatásáról, bíróságra kell mennie az olajcégnek

Az Exxonmobil félrevezette a befektetőit és a közvéleményt, amikor a tevékenysége klímaváltozásra gyakorolt hatásáról beszélt. Az olajcég szerint politikailag motivált ítélet született, és meg akarják fosztani a szolásszabadságtól.

Massachusetts állam legfelsőbb bírósága kedden hozott ítéletében kimondta, hogy az Egyesült Államok legnagyobb olajcége, az Exxonmobil hazudott saját és az olajipar környezeti hatásairól, ezért pedig a törvény előtt kell felelnie – írja a Guardian.

Az Exxon azzal védekezett, hogy Massachusetts legfőbb ügyésze, az állam kormányzói székéért ringbe szálló Maura Healey politikailag motivált támadásáról van szó, illetve arról, hogy a céget meg akarják akadályozni a szólásszabadsága gyakorlásában. A bíróság azonban egyhangúan elutasította az Exxon magyarázatát.

Megtévesztés

A legfőbb ügyész vádiratában az áll, hogy az Exxon évtizedeken keresztül titkolta, mennyire van tisztában az általa okozott környezeti károkkal, ezzel fogyasztóvédelmi jogszabályokat sértve. A bíróság emellett azt is kimondta, hogy a cég félrevezette a befektetőit és vásárlóit szerte az országban az olajipar globális felmelegedésre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Más pereket is vesztettek

Márciusban egy szövetségi bíróság hozott ítéletet az Exxon ellen. Az ítélet szerint a vállalat nem teheti meg, hogy a környezetre gyakorolt hatásáról szóló dokumentumokat nem adja át az ezzel kapcsolatban nyomozóknak.

A Guardian felidézi továbbá, hogy ez már a második ítélet az USA-ban ezen a héten, ami kellemetlen az olajiparnak. Hétfőn Rhode Island állam javára ítélt a bíróság 21 olajcéggel szemben – köztük volt az Exxon, a Shell és a BP – egy hasonló ügyben.

The post Hazudott a klímaváltozásra gyakorolt hatásáról, bíróságra kell mennie az olajcégnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés