:

A világ leggyűlöltebb embere megjelent a kriptopiac környékén, de egyből kitiltották Twitterről

A világ leggyűlöltebb embere megjelent a kriptopiac környékén, de egyből kitiltották Twitterről

Alig egy hete szabadult Martin Shkreli a börtönből, máris letiltotta a Twitter. Pedig most nem is csinált semmi égbekiáltót, csak lehülyézte Vitalik Buterint, leszólta a tőzsdefelügyeletet és elárulta: a börtönből is kriptózott.

A Pharma Bro-nak is hívott Martin Shkreli elég aktív volt a Twitterben a börtönből való szabadulása és fiókja felfüggesztése közt. Enrique5060782 nevű Twitter-profilján kommunikálta gondolatait, és nem igazán akarta magát anonimitásban tartani. A hétvégén részt vett egy Twitter-beszélgetésen, ahol elmesélte: még a rácsok mögül is használta a Uniswapot, a világ egyik legnagyobb decentralizált tőzsdéjét. Arra gondol, hogy az Ethereum le fogja taszítani a Bitcoint a trónról, valamint, hogy a utility tokeneket (egy jövőbeli termékéhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódó kriptovalutákat) jó dolognak tartja.

Martin Shkreli — known as "Pharma Bro" after increasing the price of a life-saving drug by 5,000% — has been freed from jail. He's already:

Revealed he used Uniswap in prison
Said Vitalik Buterin is 'full of s***'
Been suspended from Twitterhttps://t.co/WbgEUgvkKp

— CoinMarketCap (@CoinMarketCap) May 25, 2022

Amint kiderült, hogy Martin Shkreli áll a profil mögött, a Twitter felfüggesztette a fiókot. A közösségi média még egy 2017-es ügy miatt tiltotta ki őt a felületről, amikor egy szabadúszó riportert zaklatott.

Most kis ideig működhetett a fiókja, egyből közölte is: lehet, hogy van még sok egyéb fiókja. Tervez belépni az NFT piacra, és fejlesztőként vagy befektőként részt fog venni egy DeFi (decetralizált pénzügyek)-projektben. Érveléséből kifejezetten úgy tűnik, hogy szereti a kriptovalutákkal járó decentralizáltságot. „Az, hogy nem tudok Tesla-részvényt venni anélkül, hogy ne menjek át a tőzsdefelügyelet apparátusán, egy marhaság!”

Sőt, azt is közölte, hogy Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója „Brilliant’ But Also ‘Full of Shit”, ami nagyjából annyit tesz, hogy „briliáns, de egyszerre nevetséges is.”

Azt, hogy Shkrelinek van-e más fiókja, egyelőre nem tudni, de a mostani már elérhetetlen.

Ki az a Martin Shkreli és miért utálják annyiam?

Martin Shkreli sikeres hedge fund menedzser volt az előző évtized elején, az Elea Capital, MSMB Capital Management és az MSMB Healthcare társalapítója, valamint két gyógyszercéget, a Retrophint és a Turing Pharmaceuticalst is ő alapított.

A Turing vásárolta meg 2015-ben a Daraprim nevű AIDS-kezelőanyag értékesítési jogait, majd azzal a lendülettel több mint 50-szeresére emelte az árát, 13,5 dollárról 750-re. A lépés után Shkreli kapott hideget-meleget, de a kritikákat gúnyos mosollyal rázta le. A BBC egyenesen Amerika leggyűlöltebb emberének nevezte. Érdemes megnézni a felvételt a kongresszusi meghallgatásáról, amin sokatmondó mosollyal mindig ugyanazt a mondatot ismételgette: joga van nem mondani semmit.

Hozzá kapcsolódik a híres sztori is, amikor az amerikai hip-hop banda, a Wu-Tang Clan egy példányban készítette el egyik albumát, a Once Upon a Time in Shaolin címűt. Az együttes az egyetlen példányt a legmagasabb árat kínáló vevőnek adta el azzal, hogy a tulajdonos aztán azt tesz a lemezzel, amit akar, de kereskedelmi forgalomba nem bocsáthatja.

A vevő Shkreli volt, aki egy nyilvánosságra nem hozott összeget fizetett a lemezért, majd az egészet megtartotta magának: senkinek nem biztosított hozzáférést a hanganyaghoz.

A társadalmi reakció ugyanaz volt, mint az AIDS-készítmény esetében.

Shkreli végül börtönben végezte, 2017-ben ítélték el teljesen más ügyben. Értékpapír-csalásért ült, a saját ügyfeleit verte át. Az ítéletet mindenesetre Amerika-szerte elégedettség fogadta.

A Wu Tang-albumot az Igazságügyi Minisztérium lefoglalta és nyilvános aukció keretében NFT-ként értékesítette, hogy abból állja a Shkreli által fizetendő kártérítés egy részét. A vevő a PleasrDAO nevű NFT-kollektíva volt, a vételár 4 millió dollár. Ők azt ígérték tavaly nyáron: ingyen nyilvánosságra hozzák az albumot, de ez még nem történt meg.

The post A világ leggyűlöltebb embere megjelent a kriptopiac környékén, de egyből kitiltották Twitterről appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés