:
Breaking News

A ló előtt nem tudod titkolni – önmagaddal találkozol a Natívmethod önismereti foglalkozásán

A ló előtt nem tudod titkolni – önmagaddal találkozol a Natívmethod önismereti foglalkozásán

Sminkelte Owen Wilsont, nagy divatmárkák reklámfilmjeiben dolgozott. Sminkesként mindent elért, amit itthon a szakmában el lehet. Kovalik Natasa tizenhárom év után érezte úgy, itt az ideje, hogy visszatérjen gyerekkora kedvenceihez, a lovakhoz és ecset nélkül segítse az embereket.

Natasa gyerekkorában sosem járt játszótérre. Budakeszin nőtt fel, lovas környéken, nekik is volt kettő. Iskola után a barátnőivel csak úgy szőrén felugrottak egy-egy lóra és teljesen szabadon, a sörényeikbe kapaszkodva vágtáztak, figyelték a természet minden rezdülését, hogy időben megérezzék, ha az érzékeny fülű lovakat valami megzavarja.

Aztán egész más irányba indult el az élete. A divatvilág kezdte el érdekelni, Tombor Sarolta sminkmester szárnyai alatt kitanulta a sminkes szakmát. Ezáltal már nagyon korán, 18 évesen komoly munkákat kapott: többször volt a Budapest Fashion Week vezető sminkmestere, elnyerte Magyarország legjobb sminkese díját, emellett sok, nagy márkák számára készülő reklámfilmben vett rész.

A magyar sminkes csapatot vezette például egy Dior reklámfilmben, melyben Charlize Theron volt a főszereplő, máskor Owen Wilsonnal dolgozott.

Nagyjából harminc éves korában érezte azt, hogy már mindent megcsinált, amit ebben a szakmában és országban el lehet érni. Megfogalmazódott benne, hogy idős korában gyerekekkel és lovakkal szeretne foglalkozni.

A gyerekkorból hozott ösztönös tudása mellé ló asszisztálta önismereti tréneri képesítést szerzett. A módszer Magyarországon még nem volt annyira ismert, Natasa is egy német szervezetnél tanulva kezdte, majd Linda Kohanov nemzetközileg elismert lovas trénertől, a lóval való közös munka egyik legnagyobb szakértőjétől tanult Párizsban.

A tanultak és saját tapasztalatai alapján létrehozta és megalapította a Natívmethodot, melyet néhány szóban úgy foglal össze: ez „egy jelentőségteljes találkozás, ahol azáltal, hogy találkozol valakivel, találkozol önmagaddal”.

Sokan még keverik a többféle, ló segítségével végzett módszerrel, a legfontosabb különbség azonban az, hogy a ló asszisztálta önismereti foglalkozások a lovasterápiával, a lovas pszichoterápiával és a hippoterápiával szemben az egészséges szférán belül, az élményalapú önismeret területén dolgozik. Olyan elakadásokkal, problémákkal foglalkoznak, amelyek a mindennapi életet nehezítik, de nem diagnosztizált tünetegyüttesről, betegségről van szó. 

A kialakított módszerbe Natasa beépítette a testérzetekkel, mozgással is foglalkozó pszichoterápiás irányzat, a Gestalt módszertan elemeit is. 

Natasa és kollégái nemcsak egyéni személyiségfejlődésben vagy társkapcsolatokban támogatják a foglalkozásokon az embereket, hanem kifejezetten céges keretek között érkező csoportoknak is segítenek. Cégvezetők tapasztalhatják meg, milyen minden külsőség nélkül, pusztán a bennük lévő érzések és emberi kompetenciák révén irányítani egy jóval nagyobb élőlényt. Munkacsoportok tanulnak meg szokatlan helyzetben együttműködni, többet kommunikálni, egymás nézőpontjait jobban megérteni.

Jelenleg Natasa és csapata Vasztélypusztán várja klienseit egy csodálatos szépségű lovardában, mely fontos bázis marad a jövőben is, egy Biatorbágy és Etyek között lévő nagy telken viszont már zajlik az építkezés.

Egy a lóasszisztálta önismereti munkában lehetőséget látó amerikai-magyar házaspár Nati szakmai vezetésével egy olyan nemzetközi lovas központot hoz itt létre, ahol a középpontban a kapcsolódás lesz: ember, ló, és a természet között. Fedeles lovarda, legelők, hatalmas terület áll majd a lovak, bio-kertészet, az abból dolgozó étterem és szálláshelyek pedig az emberek rendelkezésére. 

Arról, hogy mi is zajlik egy lóasszisztálta önismereti foglalkozáson, mit adhat nekünk a ló és milyen érzés megtapasztalni a bennük rejlő erőt, a Forbes májusi számában olvashatsz! Még nem késő beszerezni!

The post A ló előtt nem tudod titkolni – önmagaddal találkozol a Natívmethod önismereti foglalkozásán appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés